23948sdkhjf

Gibotech leverer Danmarks første fuldautomatiske sterilcentral

Den fynske robot-og automatiseringsvirksomhed Gibotech vandt tilbudsgivningen, da Gentofte Hospital i samarbejde med Teknologisk Institut tidligere på året udbød opgaven om automatisering af deres sterilcentral.
Med støtte fra ABT-fonden - Anvendt Borgernær Teknologi - vil Gentofte Hospital snart kunne præsentere en fuldautomatisering af deres sterilcentral, den første af sin slags i Danmark, og formentlig i hele verden.

Projektet med så omfattende en automatiseringsdel er et demonstrationsprojekt, der gerne skulle vise vejen for andre danske og udenlandske hospitaler fremover.

Arbejder sammen med hospitalets it-system
Gibotech, som har specialiseret sig i udvikling af avanceret automatisering, leverer og installerer i den forbindelse et komplet fuldautomatisk robotstyret lagersystem, ind- og udtagning af autoklaver, transportsystemer og baner, robot til fyldning/tømning af casecarts (transportvogne) samt komplet styring/software af hele systemet.

Samlet set bliver det et system, der efter autoklavering (sterilisering) overtager instrumenter og herefter sorterer og lagerfører disse fuldautomatisk. Via hospitalets interne it-system rekvireres de ønskede instrumenter og engangsredskaber til samtlige operationer, der så fuldautomatisk findes og udtages fra lageret.

Engangsartikler transporteres til manuel plukning, hvorefter de sammen med de øvrige sterile instrumenter automatisk fremføres til case-carts. En robot fylder case-carten med kurvene med de sterile instrumenter, hvorefter disse kan leveres til operationsstuen. De returnerede case-carts tømmes ligeledes af robotten og gøres klar til at blive fyldt på ny.

Kan anvendes på andre hospitaler
Det vil sige, at når operationerne for en dag planlægges, indtastes disse oplysninger i hospitalets interne it-system. Dette overføres til Gibotechs software, som derefter styrer anlægget til at plukke henholdsvis instrumenter og engangsartikler således, at disse kan pakkes til alle 28 operationsstuer.

I tilfælde af hasteoperationer er det muligt at opprioritere eller foretage en manuel pakning således, at de ønskede instrumenter omgående kan leveres til operationsstuen.

En af projektets store udfordringer har været at få systemet indpasset i hospitalets snævre rammer. På trods af dette er det lykkedes at lave en standardisering, som umiddelbart kan anvendes på andre hospitaler. Og her ligger det klart, at selvom projektet kan ses som en frontløber fra andre hospitaler, vil der blive tale om en individuel tilpasning til de enkelte hospitalers fysiske rammer.

Anlægget er ved at blive opbygget på Gibotechs domicil i det sydlige Odense, hvor det også skal testes og godkendes. Installeringen på Gentofte hospital finder sted i foråret 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115