23948sdkhjf

Stålkommentar: Køberne er ved at vende tilbage

Produktionen steg markant i første halvår, og stålbrugerne i det meste af Europa ligger nu betydelige ordrer.
Uhomogent rustfrit marked: Køberne vender tilbage i Tyskland, det centrale Europa og de fleste skandinaviske lande med betydelige ordrer. Slutforbruget forblev relativt stabilt hen over sommeren, mens grossisterne i slutningen af andet kvartal indstillede deres aktiviteter med lageropbygning.

Stabile høje råvarepriser (Ni> 20.000 US $ / t) betragtes som en støttende faktor for en ny fase af lageropbygning i forsyningskæden. I Italien, Storbritannien og Norge, forblev efterspørgslen desværre noget svagere end i de andre lande.

Markedspriserne: Steg i september efter tre måneder med faldende basispriser på grund af forhøjede legeringstillæg. Det forventes, at mange rustfri værker vil forhøje deres basispriser fra oktober.

Leveringstider: For stangstål, særligt for blankt stangstål og sømløse rør, er for nylig blevet længere. Leveringstiden for plader er fortsat forholdsvis kort (mindre end 10 uger).

Den globale produktion af rustfrit råstål: (ekskl. lavkvalitet fra Kina) nåede op på mere end 15,5 mio. t i HY1/2010, en stigning på mere end 40 % (!) i forhold til sidste års produktionsniveau.

I Europa var produktionen af rustfrit råstål endda mere end 50 % (!) over niveauet fra sidste år. På grund af et forholdsvist svagt tredje kvartal vil produktionsstigningen dog ikke nå samme højde for året som helhed. Det forventes, at 2010-produktionen vil stige med ca. 15-20 % på årsbasis.

Indtjeningssituationen: Alle europæiske værker tjener igen penge i Q2/10. I det foregående kvartal meldte Outokumpu og ThyssenKrupp (Global Stainless Division) fortsat om tab. På grund af den (midlertidigt) faldende ordreindgang og faldende legeringstillæg bliver Q3-resultaterne lavere end i Q2.

Kontrovers om råvarer: På det nylige MB/SMR Stainless Steel Summit i Rom forklarede førende forbrugere af rustfrit stål inden for fødevare- og catering-industrien, at udsving i Ni-priserne stadig er den største årsag til valg af alternative rustfri ståltyper (ferritisk eller lean duplex).

En førende bank (80 mia. € konti hos europæiske stålværker) kaldte udsvingene i lagerværdierne for den største forhindring for at yde mere kredit til stålværker og grossister. I modsætning hertil har råvareproducenter og LME-officials direkte nægtet, at spekulation har nogen indflydelse på priserne eller eventuelle udsving.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078