23948sdkhjf

Klumme: Er du sikker på kvaliteten fra dine leverandører?

Globaliseringen har gjort det muligt og til tider attraktivt at få lavet egen produktion, delelementer eller indkøbe emner andre steder end hos den sædvanlige samarbejdspartner, men er du sikker på, du får den rette kvalitet?
Klumme af Lars Holmberg, Salgschef, FORCE Technology

De seneste mange års implementering af kvalitetsstyringssystemer har givet danske virksomheder et godt værktøj til at sikre en ensartet dokumentation og udførelse af udvikling, konstruktion, produktion, montage, personale m.m. Dog har det ikke altid været gældende for de produkter, som kom tilbage fra de nye partnere.

Der er talrige eksempler på leverancer, som ender med at blive en både økonomisk og tidsmæssig belastning for alle parter på grund af, at kvaliteten af leverancen ikke holder mål med forventningerne.

Tredjepartskontrol
En tredjepartskontrol kan blandt andet omfatte en gennemgang af leverandørens eget kvalitetssystem, produktions- og kontroludstyr, personale o. lign. Derudover omfatter tredjepartsinspektionen oftest også enten en fuld eller periodevis overvågning af den konkrete produktion lige fra design til levering af det færdige produkt for at sikre, at det leverandøren siger, man gør, også er det, som sker.

Aktuelt for nye brancher
Tredjepartskontrol har i mange år været almindelig i brancher som olie- og gasindustrien samt værftsindustrien, hvor især amerikanske standarder og klassifikationsselskaber har haft stærk indflydelse på hele værdiskabelsen. Nu ser vi brancher som vindmølle- og entreprenørbranchen som væsentlige globaliserede brancher, der er begyndt at have behov for ydelsen. I vindmøllebranchen kan salget af møller eventuelt ske med en klausul om lokale modkøbsydelser i form af lokale leverancer fra producenter, som ikke altid har samme erfaring som de faste producenter. I entreprenørbranchen stiller øget standardisering større krav til både bygherrer og leverandører – det gælder eksempelvis EN 1090-serien.

Stigende behov for tredjepartskontrol
Derfor ser vi også hos FORCE Technology et stigende behov og ønske fra vores kunder om at gøre brug af uvildig tredjepartskontrol hos deres leverandører samt vejlede kunderne i, hvilke relevante krav og acceptkriterier, der skal stilles for at sikre, at en given leverance også er i overensstemmelse med den aftalte specifikation eller standard.

Den stigende standardisering og globalisering skaber et øget behov for at sikre, at leverandørerne kan leve op til de aftalte krav. Med den stigende aktivitet indenfor tredjepartskontrol og de krav om kompetencer, som stilles hertil, bliver det en integreret del i det at få leverancer udefra, for de virksomheder som benytter underleverandører.

Kilde: FORCE Technology

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093