23948sdkhjf

Optimisme blandt offshore-leverandører

Der er udsigt til vækst i offshoreindustrien. Der er derfor optimisme at spore blandt de danske virksomheder, der leverer til olie- og gasbranchen og havvindmølleindustrien.
Optimisme var således det gennemgående tema ved Offshore Center Danmarks årsmøde fredag, den 10. september. Årsmødet benyttes hvert år til at gøre status over offshoreindustriens aktiviteter samt at komme med bud på fremtidens markeder, og en række eksperter med den engelske senioranalytiker Oliver Sanderson fra det anerkendte, internationale analyseinstitut Douglas-Westwood Ltd. i spidsen fortalte om mulighederne i branchen.

Olie og gas er en uundværlig kilde
Stigende energiforbrug i lande som Kina, Indien og en række u-lande medfører, at det ikke er muligt at undvære olie og gas som energiressource, og det vil skabe efterspørgsel inden for offshoreindustrien – også for danske virksomheder.

- Energi fra havvindmøller vil spille en afgørende rolle i fremtidens energiforsyning, men uanset hvordan vi ser tingene, er olie og gas en uundværlig energikilde. Det bliver en udfordring for virksomheder i Nordsø-regionen at vise, at de er i stand til at være konkurrencedygtige på dette marked, sagde Oliver Sanderson på årsmødet.

Han vurderer, at væksten inden for olie-/gasindvindingen vil ske offshore, fordi felter på land er veludnyttede, mens der er fortsat er mange uudnyttede felter på havet.

Felter som Hejre og Svane i Nordsøen, der formentlig rummer naturgas svarende til 25 års forbrug, er gode eksempler på, hvordan der endnu er masser af udviklingsmuligheder. Svane og Hejre er vanskeligt tilgængelige felter, som endnu ikke er i produktion på grund af felternes beliggenhed, og netop denne type felter vil skabe efterspørgsel efter dansk knowhow inden for eksempelvis dybtvandsboringer og undervandsinstallationer, vurderer Oliver Sanderson.

Ingen modsætninger
De positive fremtidsudsigter understøttes af den danske regerings fokus på en bedre udnyttelse af olie- og gasfelterne i Nordsøen. Der er fortsat et ønske om at udnytte vedvarende energikilder, men vicedirektør Anne Højer Simonsen fra Energistyrelsen forklarede på årsmødet, at regeringen også anerkender behovet for udnyttelsen af olie og gas.

- Der er ingen modsætning mellem, at vi skal være grønne og samtidig udnytte de eksisterende olie- og gasforekomster. Vi kan ikke undvære olie og gas som energikilde, og regeringens holdning er, at så længe der er olie i Nordsøen, skal vi udnytte den så godt vi kan af hensyn til sikringen af det danske velfærdssamfund, forklarede Anne Højer Simonsen.

Rekordstor tilslutning
Årsmødet var også en oplagt mulighed for medlemmerne af Offshore Center Danmark for at møde kollegerne i branchen, og med et rekordstort antal deltagere ved årsmødet var det en tilfreds direktør, der kunne gøre status.

- Det er positivt, at der er en så stor tiltro til fremtiden, og det underbygger vores ambition om at skabe 7.000 nye arbejdspladser i offshoreindustrien inden år 2020. Danske virksomheder har kompetencerne til at tage konkurrencen op om internationale opgaver, og vi gør et stort arbejde for at klæde små og mellemstore virksomheder på til at begå sig på et globalt marked, siger direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark.

Offshore Center Danmark har siden åbningen i 2003 år fungeret som videncenter for olie- og gasindustrien samt energi på havet, blandt andet havvindmøller. Centret blev i 2005 udpeget som nationalt innovationscenter støttet af Videnskabsministeriet og har i dag flere end 220 medlemsvirksomheder fra hele landet, hvilket er rekord. Offshore Center Danmark indsamler viden, iværksætter udviklingsprojekter og gennemfører netværksaktiviteter for disse virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094