23948sdkhjf

Nikkelallergi er et unødvendigt onde

Teknologisk Institut, som er en af vidensleverandørerne bga Metal Supply’s Vidensforum, tilbyder test for nikkelindhold og nikkelafgivelse
Op imod en million danskere menes at lide af nikkelallergi, som de har påført sig gennem deres arbejde eller fra kontakt med briller, ure, smykker, knapper, eller fordi de er blevet piercet. Nikkelallergi er en livslang lidelse, som man aldrig slipper af med. På trods af at der for mere end ti år siden kom et forbud mod nikkelholdige produkter, er der stadig for meget nikkel i mange af de produkter, vi køber.

Nikkel er et grundstof, som anvendes i produktionen af metalgenstande så som smykker, briller, knapper og værktøj. På grund af stoffets allergifremkaldende effekt må det ikke komme i kontakt med huden, da det kan resultere i nikkelallergi, som er en livslang lidelse, der i sin mildeste form giver eksem og i værste fald sår og kostproblemer. Det anslås, at 15 procent af alle kvinder og nogle få procent af alle mænd i Danmark lider af nikkelallergi. Nylige undersøgelser har blandt andet vist, at der stadig er for meget nikkel i smykker til piercing, og at hvert 10. smykke formentlig indeholder for meget nikkel.

- Nikkel er stadigvæk et problem i mange sammenhænge. Nogle af de varer, man ser rundt omkring i stormagasiner og butikker, indeholder for meget nikkel. Især billige smykker bliver sjældent testet, fortæller laboratorietekniker Alice Møller fra Kemi- og vandteknik på Teknologisk Institut.

Nikkelallergi opstår blandt andet ved kontakt med nikkelholdige smykker- Nikkel er stadigvæk et problem i mange sammenhænge. Nogle af de varer, man ser rundt omkring i stormagasiner og butikker, indeholder for meget nikkel. Især billige smykker bliver sjældent testet, fortæller laboratorietekniker Alice Møller fra Kemi- og vandteknik på Teknologisk Institut.

Specielt brillebranchen var hurtigt ude og fik testet deres produkter for nikkelafgivelse. I dag kræver de af deres producenter, at de produkter, de leverer, overholder lovens krav. Det har resulteret i, at de briller, vi køber hos seriøse optikere, i dag stort set er i orden.

Teknologisk Institut tilbyder danske virksomheder både en test for nikkelindholdet, en test for nikkelafgivelse, der simulerer 2 års slid, og en efterfølgende certificering af deres produkter. Alice Møller fortæller videre:

- Det handler tit om at standse en forsendelse, inden den kommer på hylderne. Vi skal derfor kunne foretage den indledende test på få dage. Hvis produktet indeholder nikkel, kan vi efterfølgende undersøge, om produktet overholder lovens krav med hensyn til afgivelse af nikkel til en svedopløsning. Mange af produkterne bliver produceret og testet til meget lave priser i Østen. Det sker, at hverken deres oplysninger om materialesammensætning eller testresultatet passer med produktet.

Omkring en snes danske virksomheder får løbende testet deres produkter for nikkel af Teknologisk Institut. Detailkæden Bilka og Føtex under Dansk Super-marked er nogle af Teknologisk Instituts kunder. Bilka får testet alt deres børnetøj og dametøj, der har lynlåse eller knapper, som kommer i kontakt med huden. I starten var Bilka nødt til at sige nej til en række produkter med et for højt nikkelindhold, men nu har leverandørerne efterhånden lært at tilpasse sig kravene. Anette Skjødt, Bilkas produktchef for småbørnstekstil igennem otte år, fortæller:

- Nikkel er et alvorligt problem, og vi gør alt for at følge lovgivningen om, at nikkel ikke må komme i kontakt med huden. Jeg ved ikke, om det betyder noget for vores omsætning, men det er utroligt vigtigt, at kunderne har tillid til os og vores produkter. Vi har ganske enkelt ikke råd til et få et dårligt omdømme.

(Kilde: GTS – teknologiportalen.dk)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093