23948sdkhjf

Gennembrud for luftrensning

Yderligere kapital til Scan Airclean i Højme, der er på vej ud i markedet med anlæg til rensning af svinestalde.
Selskabet Agro Partnere A/S i Kolding, der ejes af omkring 60 af landets største svineproducenter, skyder nu tre millioner kroner ind i den fynske iværksættervirksomhed Scan-Airclean ApS, der har udviklet et banebrydende luftrensesystem til svinestalde, skriver JydskeVestkysten.

Scan-Airclean har udviklet et decentralt luftrensesystem, hvor luften fra staldene vaskes med en syreholdig væske, der fjerner mere end 90 procent af ammoniakken i luften. Samtidig reduceres ventilationsluftens indhold af støv og lugt.
Højme-virksomhedens decentrale luftrensesystem kan fjerne op til 90 procent af ammoniakudledningen fra svinestalde til den fri natur og omdanne den til flydende gødning, der kan køres ud på marken. En gavnlig sideeffekt er, at støv- og lugtgener samtidig reduceres væsentligt.

Scan Airclean’s anlæg til rensning af svinestalde udstillet på Agromek.Der er hidtil skudt 3,8 millioner kroner i firmaet. Det er penge, som Scan-Aircleans direktør, Peter Thygesen, fem fynske svineproducenter, Fødevaredirektoratet, den fynske svinefællesledelse og Nordeas Opfinderfond har stillet til rådighed.

- Vi går nu fra at være udviklingsvirksomhed til den kommercielle fase. De første amter har godkendt udvidelsesansøgninger fra svineproducenter på baggrund af den ammoniak-reduktion, vi kan dokumentere, siger Peter Thygesen til Fyens Stiftstidende.
Hidtil har seks renseanlæg været i drift. Fire forsøgsanlæg på Fyn har dokumenteret den ønskede effekt, men to anlæg er solgt på kommerciel basis til sjællandske svineproducenter.

Ammoniakanlægget er dækket af en dansk og udenlandsk patentansøgning, og der er allerede indgået aftale med de to største danske staldventilationsfirmaer, nemlig Skov A/S i Glyngøre og Skiold Echberg A/S i Ikast.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064