23948sdkhjf

Specialist i rustfrie totalløsninger

Procesindustriens strenge krav til eksempelvis fremstilling af trykbærende udstyr har tvunget underleverandørerne til at specialisere sig. Jørgen Christensen’s Maskinfabrik ApS har taget udfordringen op og blandt andet opnået omstemplingstilladelse, fremgår det af denne artikel fra Jern- og Maskinindustrien.
Emnerne står på række og skinner blankt efter den grundige polering. Kun et trænet øjet kan se, at studserne rent faktisk er svejset på. Men det er selvfølgelig også meningen, at emnerne skal signalere sanitet såvel udvendig som indvendig for slutbrugeren er virksomheder i procesindustrien, og her er kravene som bekendt skrappe.

Jørgen Christensens Maskinfabrik ApS i Havdrup har sat sig som mål, at kunne honorere procesindustriens krav og sat ressourcerne af til den nødvendige opkvalificering af medarbejderne. En af dem, der er gået forrest er stifterens datter, den daglige leder Tina Christensen:
- Med direktivet om trykbærende udstyr, det såkaldte PED-direktiv blev en lang række krav gjort synlige. Sporbarhed, certificering og kvalitetssystemer er blevet nøglebegreber, for vores virksomhed.

Hun har selv fra starten af deltaget i kurser hos Force Technology for at være leveringsdygtig efter forskrifterne og virksomheden er blandt andet blevet godkendt til at foretage omstempling af materialer.

- I en periode havde vi bedre styr på stålkvaliteterne end leverandørerne. De er nu kommet efter det siden, klukker Tina Christensen.

Moderne teknologi i samspil med håndværksmæssige dyder præger Jørgen Christensens MaskinfabrikI produktionshallen er der afdelinger med manuelle bearbejdningsmaskiner og CNC-styrede maskiner. Begge typer har deres berettigelse.
- Selv om klart det meste spån tages på de CNC-styrede maskiner, er der stadig opgaver, der lettest løses manuelt. Hvis der eksempelvis lige skal rettes lidt til på et kompliceret emne anvender vi de manuelle maskiner. Det tager jo også tid at programmere maskinerne, meddeler Tina Christensen.

De to bearbejdningscentre er henholdsvis et Okuma og et Hedelius CB 80. Det sidste har et arbejdsområde på en meter i diameter, så her bearbejdes de større emner. Rækken af CNC-styrede drejebænke er alle Okuma.

- Virksomheden har eksisteret i over 40 år, så vi har selvfølgelig fået en del maskiner. Typisk sparer vi op til en maskine og køber den så kontant. Det er en styrke i produktionen ikke hele tiden at skulle tænke i finansieringsudgifter. Men jeg vil da godt indrømme, at vi dybest set har en overskudskapacitet, siger Tina Christensen.

Arbejdsmetoden i virksomheden er noget så sjældent som en hyldest til de håndværksmæssige dyder. Grundlaget er papirtegninger med mål og derfra programmeres bearbejdningsmaskinerne i hånden. CAD anvendes ikke.

- Vore medarbejdere sætter pris på at vedligeholde deres håndværksmæssige færdigheder. Ingen her vil reduceres til maskinoperatører, der basalt set blot skal lave opstillinger og ellers blot indlæse filer fra CAD/CAM. Vi har behov for engagerede og kompetente folk. Det får vi bedst ved at lade dem arbejde selvstændigt og med stort ansvar, fastslår Tina Christensen.

Det er således også mandskabet selv, der sørger for bestilling af eksempelvis skæreplatterne.

- Men før vi skifter type af platte, gennemtestes den nye type på forsøgsbasis, så vi undgår problemer med produktionen. Omvendt skal vi være åbne overfor teknologiske fremskridt inden for eksempelvis belægninger. Det ér vores folk, siger en tillidsfuld Tina Christensen.
Selve bearbejdningen i rustfrit stål mener virksomheden ikke er specielt krævende. Det er når emnerne skal mere end bearbejdes, ekspertisen er påkrævet.

Typisk skal der således også svejses dele sammen, før et emne er færdigt, og her er det vigtigt at have øje for, hvordan varme påvirker materialet.

- Hyppigt starter vi ud med at bearbejde en skive stangstål i en drejebænk eller et bearbejdningscenter. Der skal måske også bores et par huller. Dernæst polerer vi emnet op, for det er lettest at gøre dette inden der svejses eksempelvis en studs på. Under svejsning slår materialet sig og som regel skal der efterbearbejdes og laves finish, inden emnet er klar til forsendelse. Det er essentielt at vide, hvor meget en emne kan slå sig under varmepåvirkning, så der er materiale nok af tage af, når emnet efterfølgende skæres ned til mål, beretter Tina Christensen og lægger ikke skjul på, at det netop er en af virksomhedens spidskompetencer.

I virksomhedens montageafdeling klargøres emnerne til slutbrugerne. Der typisk tale om ventiler, fittings, låg og flanger til rør- og tankanlæg i bryggerier, medicinalindustrien og fødevareindustrien.

(Tekst og Foto: Jern- og Maskinindustrien).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078