23948sdkhjf

Værft venter på milliard-ordre

Viking-ubåde fra Odense Staalskibsværft for 4,4 mia. kr. ventes at blive en del af en ny forsvars-aftale.
Viking-ubåde fra Odense Staalskibsværft for 4,4 mia. kr. ventes at blive en del af en ny forsvars-aftale.

En milliardordre på seks Viking-ubåde til Danmark og Sverige tænder julelys i øjnene hos de ansatte på Odense Staalskibsværft og Terma A/S i Birkerød, skriver Jyllands-Posten.

Alene på værftet regner man med, at det dansk-svenske projekt vil holde 175 mand beskæftige i otte år, men først skal politikerne tage en alvorlig beslutning.

Fire nye topmoderne ubåde til søværnet til en pris af 1,1 mia. kr. pr. stk. ventes at blive en af de helt store knaster, som forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) skal have høvlet ned, når en ny flerårig aftale for forsvarets økonomi skal forhandles på plads i løbet af de kommende måneder.

Skitse af den fremtidige ubåd i ubådsprojektet Viking (Skitse: Søværnets Materielkommando).På Odense Staalskibsværft, hvor man i givet fald skal bygge det meste af skrogene i de dansk-svenske Viking-ubåde, og hos Terma A/S i Birkerød, der sammen med svenske Saab-Tech tænkes at skulle levere en god del af forsvarssystemerne, har man travlt med forberedelserne, selv om bl. a. socialdemokrater og radikale herhjemme er skeptiske.

Giver det for et land som Danmark overhovedet mening at have ubåde, når tidens fjende nu menes at være en ørkenbeduin, hvis bevægelser ikke længere kan observeres via periskop i Østersøens vandoverflade? spørger bl.a. Socialdemokratiet skeptisk. For 4,4 mia. sparede ubådskroner kan nemt gøre godt andre steder i det økonomisk betrængte forsvar.

Omvendt er det også spørgsmålet, om politikerne tør tage ansvaret for at nedlægge det danske ubådsvåben, netop nu hvor fremtidens trusler er endnu mere asymmetriske og uforudsigelige end nogensinde før, skriver Jyllands-Posten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063