23948sdkhjf

Vækstpause lakker mod enden

Der er udsigt til en markant ændring i det økonomiske klima næste år efter et dystert 2003 med regulær nulvækst, forudser Jyske Bank.
Vi skal ikke langt hen i 2004, før vi får øje påen tydelig forskel i væksten i forhold til i år. Der vil være så stærke kræfter på spil, at væksten vil blive drevet frem næste år. Privatforbruget ventes at føre an med en vækst på 3,0% - det højeste siden 1994!

Det skriver Jyske Bank i kvartalsrapporten Dansk Økonomi, der er eb vurdering af dansk økonomi og økonomisk politik 1-2 år frem i tiden.

Den væsentligste årsag til stigningen er en betydelig finanspolitisk lempelse med skattepakke, skattestop og afgiftsnedsættelser, der bidrager med i alt 8,3 mia. kr. – mere end 1% af husholdningernes disponible indkomst.

Derudover er der åbnet mulighed for at optage afdragsfrie lån, som også ventes at bidrage
pænt til det private forbrug.

Stigningen i ledigheden kan blive en trussel for privatforbruget i 2004. Usikkerhed om
beskæftigelses- og indkomstforhold kan medføre, at en større andel af indkomsten bliver sparet op i stedet for at gå til forbrug.

Den største risiko er dog den udenlandske påvirkning. Der er efterhånden ganske seriøse og sikre tegn på, at væksten i USA og Fjernøsten er godt på vej – usikkerheden handler mest om, hvorvidt væksten vil være stærk nok og holdbar i tilstrækkelig lang tid. Det er afgørende, at den oversøiske vækst er stærk og holdbar, da Europa, som aftager ca. ¾ af vores eksport, har behov for stimulans udefra, før et opsving hér kan blive selvbærende. Et europæisk opsving er nødvendigt både for dansk eksport og investeringerne.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094