23948sdkhjf

Ordrer til mindre værfter

Søværnet udbyder bygning af skibe til over en halv milliard kroner i licitation efter nytår.
Den skrantende danske skibsværftsindustri får nu en hjælpende hånd fra Søværnet. Om få uger udbydes projekter med bygning af nye skibe til over en halv milliard kroner. Det er opgaver, som kan løses af mindre danske værfter.

Det drejer sig i første omgang om 12 inspektionsskibe. De kommer i licitation i januar. Senere i 2004 udbydes yderligere to store inspektionsskibe. De første 12 skibe forventes tilsammen at koste over 400 millioner kroner. De to sidste inspektionsskibe kræver investeringer på over 100 millioner kroner for hvert skib.

Projektet på de 12 fartøjer udbydes samlet til danske værfter. Byggeperioden ventes at blive 2005-2008.

Tegning søværnets kommende Standardfartøj Mk I, som mindre danske værfter i de kommende år skal bygge 12 af.Fartøjerne benævnes Standardfartøjer Mk I og Mk II. De nye fartøjer skal erstatte en række forskellige og efterhånden nedslidte arbejdsfartøjer, hvoraf de ældste har været i aktiv tjeneste i omkring 50 år. De gamle fartøjer har løst opgaver fra søopmåling, torpedoindbjærgning, ammunitionsrydning, slæbning af skydemål, stationstjeneste, overvågning og suverænitetshævdelse, eftersøgning og redningstjeneste til transportopgaver.

Den mindste af de to fartøjstyper bliver ca. 29 m lang, ca. 6½ m bred og får et deplacement på ca. 140 tons. Farten bliver godt 12 knob. Fartøjerne bliver indrettet til ni mand, men vil kunne sejles med en besætning på blot tre.

Den lidt større Mk II får et noget højere fartpotentiale end Mk I, nemlig godt og vel 18 knob. Fartøjet bliver ca. 39 m langt, 8 m bredt og får et deplacement på ca. 240 tons. Besætningen bliver på ni mand, men der er plads til fire mand ekstra f.eks. i forbindelse med uddannelse af kadetter. Fartøjerne vil man kunne se rundt omkring i danske farvande og havne. De vil primært få til opgave at varetage overvågning og redningstjeneste i danske og tilstødende farvande. Opgaven indebærer også, at de vil skulle holde særligt øje med mulige miljøsyndere og med grænseoverskridende kriminalitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078