23948sdkhjf

Verdensøkonomi i fremgang

OECD vurderer, at USA og Kina får rekordhøje vækstrater, og at Tyskland er ved at komme i gang
Det strømmer ind med gode nyheder om den økonomiske situation. Væksten i USA og Kina befinder sig på eller nær det højeste niveau i mands minde. Tysklands økonomi er endelig ved at komme i gang.

Industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har netop fremlagt en prognose for 2004 og vurdering af 2005. Den er rosenrød. Væsken i år 2003 opjusteres, men ikke meget. Til gengæld opjusteres skønnet for 2004 fra cirka 2 til 3 procent og vækstskønnet for 2005 får et lille nøk opad til 3,1 procent. For USA sættes væksten i 2003 til 2,9 procent, for 2004 er skønnet 4,2 procent faldende til 3,8 procent i 2005.

Den amerikanske økonomi viser vækst på 8,2 procent for tredje kvartal 2003. Det var det højeste i godt tyve år. Og det var højere end forventet, eftersom prognoserne pegede på 7,3 procent.

Den kinesiske økonomi er steget kraftigt i år 2003 med en vækst, der formentligt kommer over 8 procent på årsbasis. Kinas økonomiske politik har indenfor de seneste måneder set bremserne blive slået i lempeligt og forsigtigt, men alligevel. Det er sket via pengepolitikken.

Det afgørende spørgsmål i den udvikling, der nu tegner sig, er således om andre områder end Asien og navnlig Kina, er i stand til at overtage rollen som drivkraft for den internationale økonomi, når den økonomiske vækst i Kina begynder at falde, hvad prognoserne klart siger er ved at ske, og i USA ser væksten også ud til at aftage kombineret med fortsat lavvækst i Japan, om end bedre end tidligere. Euro-land er ved at oppe sig lidt med stigende vækst, og de seneste tal for den stærkeste økonomi –Tyskland – giver de bedste udsigter i 33 måneder; men alligevel er der lang vej igen.

Asien ser ud til at klare sig fint. Flere analyseinstitutter har offentliggjort deres skøn for Asien i 2004; de fleste har opjusteret deres tidligere skøn med omkring et procentpoint. Goldman Sachs siger vækst for Kina på 9,2 procent, Hong Kong 6 procent, Taiwan 5,8 procent, Thailand 8 procent, Malaysia 6,1 procent, Indonesien 5,9 procent, Singapore 5,8 procent, og Filippinerne 4 procent. Disse tal svarer i store træk til trenden hos øvrige bureauer og banker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094