23948sdkhjf

Eksportens betydning fordoblet siden 60’erne

Ni brancher fra jern- og maskinindustrien er blandt de 25, der eksporterer over 75 pct. af produktionen
<i>Ni brancher fra jern- og maskinindustrien er blandt de 25, der eksporterer over 75 pct. af produktionen</i>

Eksporten har i de senere år nået næsten samme størrelse som det private forbrug. Og den andel af produktionen, der skyldes eksport, har været klart stigende gennem de seneste 35 år, er konklusionen på en analyse, der offentliggøres i denne uge i Dansk Industris nyhedsbrev Erhvervspolitisk Indsigt.

Eksporten gav i 1966 anledning til godt 21 pct. af de private erhvervs produktion. I 1999 er denne andel øget til godt 37 pct. Og heri er ikke medtaget, at en del af de faste investeringer skyldes eksporten. Medregnes investeringerne forholdsmæssigt, kan knap 42 pct. af den private produktion i 1999 henføres eksporten. Den resterende del af den private produktion kan henføres til privates køb i Danmark, der tegner sig for knap 45 pct., og til det offentliges køb i Danmark, der tegner sig for godt 10 pct. af den private produktion. Endelig er der en mindre ufordelt størrelse på godt 3 pct., der skyldes lagre samt nogle finansielle tjenester.

Kilde: Danmarks Statistik og DITendensen til at eksporten bliver af stadig større betydning, gælder i stort set alle erhverv. Men der er meget stor forskel på, hvor stor betydning eksporten har i forskellige erhverv.

25 ud af 130 erhverv er karakteriseret ved, at over 3&#8260;4 af produktionen i sidste ende afsættes i udlandet. De fleste af disse erhverv har en betydelig direkte eksport, mens andre sælger deres produkter via grossister eller til videreforarbejdning, inden produkterne afsættes i udlandet. Dette gælder især landbruget, der har en ret beskeden eksport selv, men leverer til slagterierne, som afsætter 80 pct. af produktionen i udlandet.

Kilde: Danmarks Statistik og DIDe stærkt eksportorienterede brancher findes især inden for primære erhverv og fremstillingsvirksomhed. Dertil kommer skibsfart, som næsten udelukkende opererer internationalt.

Ni af brancherne på eksportens top 25 kommer fra jern- og maskinindustrien.

De 25 brancher tegner sig for 43 pct. af den samlede eksport og 18 pct. af den samlede produktion i Danmark

For mange af underleverandørerne gælder det, at eksporten har ganske stor betydning for afsætningen, idet mange af kunderne er eksportvirksomheder. Dertil kommer, at en del af underleverandørerne også har udenlandske virksomheder som kunder i et ikke helt ubetydeligt omfang. Dette gælder især for transportformidling, for byggematerialer og i lidt mindre grad for softwarekonsulenter og for udlejning.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125