23948sdkhjf

Små virksomheder skal med i globaliseringen

Men bevidstløs udflytning af arbejdspladser styrker ikke automatisk velfærden, mener Håndværksrådet i en kommentar til regeringens handlingsplan ”Vækst gennem globalisering”
<i>Men bevidstløs udflytning af arbejdspladser styrker ikke automatisk velfærden, mener Håndværksrådet i en kommentar til regeringens handlingsplan ”Vækst gennem globalisering”</i>

Med handlingsplanen "Vækst gennem globalisering" demonstrerer regeringen økonomisk fremsyn og overblik.

Planen indeholder masser af vilje til at styrke velfærden i de kommende år, dog spores en noget overdreven begejstring over det gavnlige ved at øge den danske import. Og på trods af overskriften er handlingsplanen stærkere på analysen end på nye initiativer. Det siger lederen af Håndværksrådets internationale afdeling, John Aagaard.

- Vi lever i en verden præget af store og hastige forandringer. Verdens økonomier rykker tættere sammen. Firmaer udkonkurreres af produkter, der kommer fra den anden side af kloden, mens nye brancher giver plads til en opblomstring af nye arbejdspladser. Også de små virksomheder mærker presset.

- Håndværksrådet er enig med regeringen i at danske virksomheder bliver nødt til at deltage endnu mere i globaliseringen. Men det er vigtigt, at holde hovedet koldt. Det må ikke blive et mål i sig selv at øge importen. Og bevidstløs udflytning af arbejdspladser styrker ikke automatisk velfærden. Men bruges udflytning af produktion som middel til at styrke konkurrence-evnen og som springbræt til nye eksportmarkeder og ny vækst kan det føre til gevinst for Danmark. Og presset fra den globale økonomi, hvor højvækstlande som Kina buldrer af sted, vil under alle omstændigheder skylle ind over landet, siger John Aagaard.

- Håndværksrådet havde gerne set, at handlingsplanen havde været lidt mindre ukritisk optaget af blot at forøge den danske import. Især er der et indlysende behov for at investere flere midler i SMV eksportfremme i Danmarks Eksportråd. At der eksisterer et utappet eksportpotentiale er endnu engang understreget med ”Vækst gennem globalisering”, og vi har dokumentation for, at midler anvendt til eksportfremme er en ualmindelig god forretning. For hver krone staten bruger på formålet, kommer der næsten 2 tilbage til statskassen i kraft af den mereksport, der skabes, siger John Aagaard.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.078