23948sdkhjf

Nordjyder ser sort på fremtiden

Stor andel af underleverandører blandt virksomhederne i Nordjylland er årsag til anderledes konjunkturudvikling end i resten af landet.
Det nordjyske erhvervsliv er ramt af pessimisme. Lavkonjunkturen kom sent til Nordjylland, men holder fortsat regionen i et jerngreb. Erfaringen viser, at erhvervslivet i Vendsyssel og Himmerland vil være blandt de sidste til at få glæde af opsvinget næste år, skriver dagbladet Børsen.

Konjunkturindikatoren for Nordjylland var minus 0,1 i tredje kvartal og lå dermed helt i bund i forhold til resten af landet. Selve konjunkturvurderingen er trukket ned af pessimistiske forventninger til afsætning, udvikling i ordreindgangen og beskæftigelsen.

Lyspunktet i konjunkturundersøgelsen er, at erhvervslivet ikke ser specielt dystert på den aktuelle økonomiske udvikling, men det modsvares af mere forsigtig pessimisme i vurderingen af konjunkturerne om seks måneder.

Forklaringen på afvigelsen mellem konjunkturudviklingen i Nordjylland og resten af landet skal findes i det nordjyske erhvervslivs specielle rolle som underleverandør til industrien i resten af landet. Nordjyllands branchesammensætning er karakteristisk ved at have en høj andel af fremstillingsvirksomheder.

Selv om mere end hver tredje virksomhed er inden for produktion, er eksportandelen ikke specielt høj. Lidt over 21 pct. af virksomhederne eksporterer over halvdelen af deres varer, hvor eksempelvis virksomhederne på Fyn med en nogenlunde parallel branchefordeling har en eksportandel på 28 pct. I hovedstadsregionen, hvor blot hver femte virksomhed er inden for fremstilling, er andelen af virksomheder med en eksportandel på over 50 pct. næsten lige så høj som i Nordjylland, skriver Børsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078