23948sdkhjf

Svært at få højtkvalificerede hertil

Ny analyse fra PLS RAMBØLL viser, at der er et stort potentiale for at hente højtuddannet arbejdskraft i Østeuropa, men at udnyttelsen kræver en stor indsats fra bl.a. staten, uddannelsesinstitutioner samt arbejdsmarkedets parter.
PLS RAMBØLL har i samarbejde med Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), Dansk Metal, AF-Storkøbenhavn samt Dansk Industri/ITEK gennemført en analyse af Danmarks muligheder for at tiltrække højtuddannet arbejdskraft i et udvidet EU. Rapporten har titlen: "EU’s udvidelse mod øst - udfordringer for det danske arbejdsmarked" og fokuserer på ingeniører og metalarbejdere i Polen. Analysen er finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen

Udgangspunktet for analysen er, at Danmark på 5-10 års sigt forventes at mangle kvalificeret arbejdskraft på tekniske og naturvidenskabelige områder. Desuden har danske virksomheder behov for adgang til ny faglig viden og markedsinformation, hvis landet som helhed skal stå distancen i fremtidens vidensøkonomi.

Resultatet af analysen er, at gruppen af højtuddannede østeuropæere, der af sig selv vil rejse til Danmark, er relativt begrænset. Alt andet lige vil blot 40 polske ingeniører rejse til Danmark om året. Til gengæld er potentialet stort. Men skal det indfries, skal der gøres en meget aktiv indsats fra både staten, uddannelsesinstitutionerne og arbejdsmarkedets parter.

Rapporten nævner en række tiltag, som kan skubbe på udviklingen. Bl.a. bør man satse mere på rekruttering gennem østeuropæiske udviklingsstuderende i Danmark. Disse unge mennesker kan senere skabe værdifulde kontakter til virksomheder i Østeuropa. Et andet tiltag er en større profilering og synliggørelse af de virksomhedsklynger, der findes i Danmark. Dansk erhvervsliv er forholdsvist ukendt i f.eks. Polen. Endvidere kan virksomheder inden for samme brancher med fordel samarbejde i forhold til at skabe bedre synlighed og kontakter til Østeuropa.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062