23948sdkhjf

Danmarks næststørste industri-branche

Jern- og maskin-branchen står for 20 procent af omsætningen i industrien, det var over 100 mia. kr. i 2002.
Jern- og maskinbranchen i Danmark er fortsat en hjørnesten i dansk industri. 20 procent af industriens samlede omsætning skabes i jern- og maskinvirksomhederne. I alt omsatte dansk industri for 475 mia. kr. i 2002, og heraf lå 103 mia. kr. i jern- og maskin-branchen.

Dermed er denne branche landets næststørste kun overgået af fødevareindustrien, der står for godt en fjerdedel af den samlede industri-omsætning.

Fem største industribrancher, målt efter andel af samlet omsætning i industrienI modsætning til den gængse opfattelse er jern- og maskin-branchens betydning for værdiskabelsen i Danmark absolut ikke i aftagende. På 10 år siden 1993 har den "sorte" industri øget sin andel af den samlede omsætning fra 18 til 20 procent, mens for eksempel fødevareindustriens andel er faldet fra 33 til 26 procent i samme periode.

Som eksporterhverv er jern- og maskin-branchen målt på omsætning den vigtigste danske industri-branche. Den samlede værdi af jern- og maskin-eksporten udgjorde i 2002 32 procent af den totale danske industri-eksport.

Jern- og maskin-industrien adskiller sig markant fra den øvrige danske industri ved at have en meget høj andel af små og mellemstore virksomheder.

Mens for eksempel 35,6 procent af omsætningen i fødevareindustrien skabes i branchens tre største virksomheder, er det samme tal for maskin-industrien kun 17,8 procent og for jern-industrien så lavt som 6,8 procent.

De ti største virksomheder i jern-industrien står 17,3 procent af den samlede omsætning. I maskin-industrien er det tilsvarende tal 30,1 procent. Men i fødevare-industrien er det 49,8 procent.

Selv om underskoven af små og mellemstore virksomheder i jern- og maskin-industrien er meget stor og dermed gør branchen meget fleksibel, er det trods alt de - efter danske forhold - store virksomheder, der trækker det største læs, hvad angår beskæftigelsen.

Over halvdelen af branchens medarbejdere er ansat i virksomheder med over 100 ansatte. Det fremgår af Statistisk Årbog fra Danmarks Statistik. Tallene er fra 2000. Af skemaet fremgår nedenunder fremgår strukturen med hensyn til størrelse og antal medarbejdere i jern- og maskinindustrien i Danmark.

Jern- og maskinbranchens struktur
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064