23948sdkhjf

Stålkommentar: Korrektion af nikkelprisen – sandhedens time?

Der er mange positive tegn i markedet på, at opsvinget har bidt sig fast. Enkelte værker er tilbage på 2008 kapacitetsniveau, mens andre stadig ligger med en maksimal kapacitetsudnyttelse på 60 %.
Rustfrit stål: I de seneste måneder har flere slutforbrugermarkeder sendt positive signaler om efterspørgsel. Den stigende efterspørgsel er styret af en ”ægte” forbedring i forbruget.

Spekulationskøb har kun en begrænset indflydelse på efterspørgslen. Priskollapset fra 2008 er stadig ikke glemt, derfor vil grossisterne fortsat være forsigtige i forhold til spekulativ adfærd.

Sandhedens time: Korrektionen af nikkelprisen i begyndelsen af maj har medført et midlertidigt fald i ordreindgangen – en normal reaktion på usikkerheden om, hvilken retning Ni-prisen vil gå.

Men i princippet stiler grossister og slutforbrugere stadig efter at få genopfyldt lagrene som reaktion på den betragtelige stigning i efterspørgslen. Nu er sandhedens time kommet, og ordreindgangen (hos værkerne) vil i juni og juli genspejle markedets virkelige styrke.

Værkerne: De europæiske værker noterer en god ordreindgang i de første måneder af 2010 (en fordobling i forhold til samme kvartal i 2009). På to af de større europæiske værker er leveringstiderne de seneste uger forlænget med fulde ordrebøger frem til september, mens de to andre værker stadig ikke er fuldt booket op.

Værkerne har for nylig “normaliseret” ordrerne hos deres primære leverandører af råmaterialer og hos skrothandlerne – dette indikerer, at de forventer en vis normalisering af efterspørgslen og formentlig planlægger at tilpasse produktionen på et lavere, men stabilt niveau hen over sommeren.

Indtjeningssitationen: Viser bedring gennem hele forsyningskæden: Værker, grossister og slutforbrugere er på vej tilbage til positive resultater.

Alligevel meldte to ud af fire pladeproducenter om tab i Q1/10. Med en stigning i både basispriser og råvarepriser vil alle europæiske værker give overskud i andet kvartal. Nogle af dem forventer endog et overskud på “før-krise-niveau”.

Valutakurs-medvind: Euroens svækkelse giver stærk medvind til den europæiske rustfri stålindustri. Eksporten vil øges, mens konkurrenterne fra Kina og Indien vil være mindre konkurrencedygtige i Europa.

Kina har øget eksporten fra januar til marts (fx varmt- og koldtvalsede plader) til 230.000 t, men Europa er ikke længere nogen større eksportdestination for dem.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095