23948sdkhjf

Omsider tegn på ny vækst i dansk eksport

Specielt eksporten til lande uden for EU har vist særdeles positive takter i den seneste måned.
Danmarks Statistiks foreløbige opgørelse af vareeksporten viser, at den steg med 9,2 % i marts 2010 i forhold til måneden før. Set over de seneste tre måneder har væksten været 3,1 %, hvilket svarer til næsten 12,8 på årsbasis.

- Det har taget længere tid end forventet for væksten i eksporten at vende tilbage, men nu er tegnene der omsider, udtaler Jacob Warburg, cheføkonom i Udenrigsministeriets Eksportråd.

Fremgang på alle produktområder
– Siden juni sidste år har eksporten ligget stort set fladt på bunden, men tallene fra marts måned er overordentligt positive og falder godt i tråd med de stadig mere positive økonomiske meldinger fra vores eksportmarkeder og den fortsatte forbedring af eksportørernes vurderinger af eksportordrebeholdningerne. Svækkelsen af euro’en i forhold til en række valutaer, blandt andet dollar, svenske og norske kroner, trækker også i positiv retning for danske virksomheder, uddyber Jacob Warburg.

- Det er især markeder uden for EU, som har trukket væksten i dansk eksport. Væksten til disse lande har de seneste tre måneder været 6,6 %, mens væksten til EU-landene kun har været 1,1 % i forhold til tre måneder tidligere. Afsætningen til USA og Kina har haft god fremgang, men kan kun forklare en mindre del af fremgangen. Blandt EU-landene har væksten i de seneste tre måneder især været til Sverige, Italien og Finland, fortsætter Jacob Warburg.

På baggrund af en enkelt måneds meget gode tal, er det ifølge cheføkonomen endnu for tidligt at sige, om udviklingen definitivt er vendt. På den anden side viser dansk eksport fremgang på stort set alle produktområder, ligesom efterspørgslen på de danske eksportmarkeder generelt set har været i bedring længe. Det taler for, at der også i de kommende måneder vil være god fremgang i eksporten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078