23948sdkhjf

Tørsmørende belægninger

Tørsmørende belægninger er velegnede til beskyttelse mod såvel adhæsivt som abrasivt slid på komponenter og sliddele. Belægningerne kan anvendes på eksempelvis metal- og plastformende værktøjer, maskinelementer, lejer, m.fl. og de fungerer fremragende i såvel tørre som i oliesmurte miljøer.
En tynd, selvsmørende belægning på 1 – 5 mikrometer reducerer eller erstatter anden smøring på værktøjer og komponenter. Det bliver således muligt at køre spåntagende bearbejdning tørt og at køre oliefri stansning og formgivning. Plaststøbning uden brug af olie nogle steder på værktøjet kan realiseres ved at belægge alle bevægelige dele, såsom udstødere, styr, kulisser m.m. med en selvsmørende belægning.

Diamond-Like-Carbon (DLC)
DLC har specielt gode anti-klæbningsegenskaber, forhindrer rivninger og kan løse alvorlige slipproblemer i plastformværktøjer. DLC har stor hårdhed (ca. 3000 HV) og lav friktion (0,05 – 0,1). Herved opnås en god slidbestandighed og gode glideegenskaber i en række industrielle miljøer og under forskellige betingelser. DLC er ikke-toksisk, tæt, syrebestandig og biokompatibel. Derfor yder DLC god beskyttelse mod korrosion i de fleste miljøer.

DLC fremstilles med avanceret PVD teknologi ved en temperatur under 170°C. Herved kan belægningen pålægges næsten alle relevante grundmaterialer. Belægningen har god adhæsion til grundmaterialerne pga. specielt udviklet vedhæftningsteknologi.

IBAD-DLC
IBAD-DLC er en belægning med kulstof som udføres med ionimplanteringteknik. Herved kombineres DLC’s smørende egenskaber med ionimplanteringens fordele, idet emnet kun behandles lokalt.

Kombinationsbelægninger
TiAlN-C er en kombination af et bærende lag af TiAlN med et blødt og smørende toplag af amorft kulstof. Belægningen udføres med PVD teknik og er udviklet til især tørbearbejdning, men kan også bruges til metalformgivning.

WolframCarbid (WC/C)
WC/C er en lavfriktionsbelægning, der især er dedikeret til komponenter, idet procestemperaturen ligger på 200°C. Denne wolframkarbid- og kulstofbaserede belægning har en tør friktionskoefficient mod stål, som ligger på bare 0,05 -0,2.

Figur 1: Friktionskoefficenten imod stål (tør atmosfære) for forskellige overfladebelægninger. Yderligere information:


www.tribo

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078