23948sdkhjf

Danmark risikerer at miste vind-milliarder

Hvis polemikken om det nationale testcenter for vindmøller fortsætter, risikerer Danmark at miste vindmølle-investeringer for milliarder af kroner.
Vestas og Siemens vil overveje at flytte både test, udvikling og forskning ud af Danmark, såfremt planerne for et nationalt testcenter for vindmøller ikke bliver til noget. Sådan lyder prognosen fra Vindmølleindustrien, erfarer Berlingske Business.

Dermed vil Danmark gå glip af investeringer i milliard-klassen og sakke bagud i den globale konkurrence på vind-energi.

20-45 mia. kr. går ram forbi
Over de næste ti år vil Vestas og Siemens investere et sted mellem 20 og 45 mia. kr. i test, forskning og udvikling af helt nye typer vindmøller. Men de investeringer risikerer at blive flyttet uden for landets grænser, hvis ikke politikerne snart bliver enige om etableringen af testcenteret.

- Sagen er kritisk. Testpladserne er helt afgørende for at fastholde investeringer i forskning og udvikling i nye mølletyper i Danmark i de nærmeste år. Hver enkelt prototypemølle repræsenterer en samlet forskningsudgift på 200 mio. kr. I de kommende tre til fem år vil Vestas, Siemens og udenlandske producenter formentligt investere op mod 3 mia. kr. i test til afprøvning af nye prototyper. Derfor appellerer vi indtrængende til, at det kan lade sig gøre i Danmark, siger Jan Hylleberg, der har fået mandat fra både Vestas og Siemens til at udtale sig på vegne af branchen, mens de ikke selv ønsker at kommentere den prækære situation.

Efter test, forskning og udvikling følger produktion
Såfremt test, udvikling og forskning flyttes til udlandet, risikerer Danmark, at produktionen også flytter med, og det vil få enorme konsekvenser for arbejdspladser og økonomisk vækst i den danske vindindustri.

- I det lange løb foregår produktionen også der, hvor der er udvikling. Derfor er det ikke gunstigt, hvis man ikke kan få afprøvet sine maskiner, siger en vindekspert, der ønsker at være anonym til Berlingske Business.

Samtidig understreger Jan Hylleberg vigtigheden af at have test-mulighederne lige uden for døren. Test og demonstration er blevet en stadig vigtigere parameter for virksomhedernes konkurrenceevne. Derfor afhænger virksomhedernes placering af og investeringer i forsknings- og udviklingafdelinger i høj grad af, om det er muligt at teste den nyeste teknologi i umiddelbar nærhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189