23948sdkhjf

LSM Steel satser på eget kedel-koncept

For fire-fem år siden blev kimen lagt til LSM Steels nyeste tiltag Fumo – en biobrændselskedel, der er udviklet, designet og produceret i Løgstør. I dag er kedlen godt på vej ud over Danmarks grænser.
Hos den lille nordjyske virksomhed LSM Steel i Løgstør levede man i mange år af at være traditionel underleverandør til stålindustrien – og det gjorde man godt.

Ikke desto mindre havde de to indehavere Kenneth Søvang og Kim Kristoffersen en klar idé om, at et eget produkt indenfor bioenergi ville have en lys fremtid, og i dag står man med sin helt egen, unikke biobrændsels-kedel baseret på stoker-princippet, dog med en lidt grønnere (CO2-neutral) brændselskilde end olie og gas, nemlig træ, flis og korn.

Kedlen udvikles og godkendes
At udvikle, designe og producere sin helt egen kedel fra bunden af er ikke nogen nem opgave. Kim Kristoffersen, der i dag udelukkende beskæftiger sig med kedel-konceptet, som man har valgt at kalde Fumo, fortæller, hvordan kedlen blev til:

- Vi tog udgangspunkt i de allerede velkendte principper, der var i branchen. Noterede os de bedste og mest effektive ting og kombinerede dem med vores egne ideer, fortæller han. Og umiddelbart lyder det jo som en nem opgave, men Kim Kristoffersen forsikrer om, at det er spændende, men hårdt at lave sit eget produkt. Ikke mindst på grund af godkendelser og dokumentation.

- Det er enormt tidskrævende og omkostningsfuldt at opnå de rette godkendelser, og jeg kan godt forstå, hvis mange ildsjæle løber panden mod muren i godkendelses-ræset, tilføjer han.

Fumos første kedel blev testet allerede tilbage i 2006, og herefter har man opnået de rette godkendelser til samtlige produkter.

Kedlen får en make-over
For godt et år siden besluttede man hos LSM Steel og Fumo, at kedlen trængte til en make-over. Man var blevet klar over, at skulle kedlen tiltale både den store fabrikant og hr. og fru Jensen, så måtte man nøje gennemtænke sit design. Og som sagt, så gjort.

- Vi gennemarbejdede kedlen både design- og funktionalitetsmæssigt i starten af 2009 og relancerede den så på Agromek i 2009. Her kunne vi jo også præsentere kedlernes nye navn, FUMO, fortæller Kim Kristoffersen.

Og det har vist sig at være en god idé med en make-over. Kedlen blev godt modtaget både på Agromek og i markedet, hvor mange var meget positive over anlæggene.

Kedlens muligheder i Danmark og i Europa
Selvom biobrændselskedlen er blevet godt modtaget, er det alligevel ikke på det danske marked, Kim Kristoffersen og eksportchef Ib Øfjord Larsen ser de største muligheder. Og det skyldes hverken produktet eller danskerne, men derimod de vilkår som dagens politikere stiller op for biobranchen.

- Oliefyrs-skrotningsordningen, hvor man får tilskud til at etablere jordvarme eller en varmepumpe i stedet for sit oliefyr, har absolut ikke givet medvind, siger Kim Kristoffersen, der undrer sig over, at deres kedel, der anvender biobrændsel som brændstof ikke kunne medtages i ordningen.

- Det er jo, i vore øjne, ganske konkurrenceforvridende ,og det gør det svært for os. Derfor vender vi blikket mod Sverige, Norge, Finland og Tyskland. Her er vilkårene for os anderledes, tilføjer han.

I Sverige har man allerede en lang kundeportefølje, der tæller alt lige fra snedkerier, landbrug, gartnerier og selvfølgelig også hr. og fru Nilsson.

Fakta om kedlen
• Fumo-serien er en række kedler i størrelsesordenen 12kW helt op til 280 KW. Kedlerne er baseret på stokerprincippet med anvendelse af korn, træ og flis.
• Kedlerne er opbygget ud fra det samme konstruktionsprincip uanset størrelse og skaleres blot op alt efter kapacitet.
• Samtlige kedler har en virkningsgrad på 90-93%.
• Samme effekt ved alle tre typer brændsler.
• DS/EN303-5 godkendt.
• Fumo kan anvendes i private hjem, nedlagte landbrug, landbrug, fabrikker, gartnerier og svinebedrifter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093