23948sdkhjf

Rustfrit stål i svømmehalsmiljø – pas på spændingskorrosion!

For at forhindre nedstyrtning af loftselementer er det yderst vigtigt, at de rigtige materialer anvendes til loftsophængene i svømmehaller!
Klumme af Anders Black, Specialist, FORCE Technology

Risiko for øget korrosion
I de senere år er mange danske svømmehaller gået fra primært at blive anvendt til motionssvømning og babysvømning til i højere grad at have karakter af egentlige vandland med springtårne, rutsjebaner og klatrevægge.

Denne ændrede belastning af hallerne har medført en øget kontakt mellem bassinvandet og atmosfæren, hvilket blandt andet har øget koncentrationen af kloraminer og aerosoler i luften. Disse forbindelser er korrosive overfor de metaller, der anvendes i hallerne, og der kan derfor være risiko for øget korrosion på forskellige metaller.

Spændingskorrosion i rustfri legeringer
Korrosion kan forekomme på alle metaller under de rette miljøbetingelser. I svømmehaller anvendes ofte rustfrit stål af forskellige typer til blandt andet springskamler, trapper, samt skruer, bolte og wirers i loftsophængene.

Rustfrit stål kan korrodere under de betingelser, der findes i svømmehaller og kan få et rustent udseende, hvis overfladerne ikke rengøres jævnligt. En rusten overflade er dog ikke noget problem for sikkerheden for de badende.

I forbindelse med mekanisk belastede emner skal man dog være opmærksom på, at der kan være risiko for kritiske korrosionsskader i form af den specielle korrosionsform; spændingskorrosion. Det opstår i visse rustfrie legeringer pga. en kombination mellem mekanisk belastning og et korrosivt miljø.

Præcist under hvilke betingelser korrosionsformen opstår i svømmehalsmiljø, er der forsket meget i, men endnu er mekanismerne ikke klarlagt med sikkerhed. Sikkert er det dog, at specielt legeringstyperne AISI 304 og AISI 316 er i risiko for at kunne spændingskorrodere i svømmehalsmiljø, hvilket adskillige skadessager i ind- og udland har påvist.

Idet spændingskorrosion resulterer i revnedannelse i materialet og kan opstå relativt hurtigt, kan korrosionsformen føre til pludselig nedstyrtning af loftselementer med risiko for personskade.

Anvend rette materialer
Det er derfor yderst vigtigt at anvende de rette materialer til loftsophængene i forbindelse med nybygning og renovering af svømmehaller for at eliminere risikoen for spændingskorrosion.

Ofte ser vi, at de rette materialer specificeres, men at der, når det kommer til monteringsarbejdet, alligevel anvendes ”risikable” legeringstyper. Dette sker, fordi der er forholdsvis lang leveringstid på de alternative materialer, som ofte ikke fås som standardvarer. Det er derfor vigtigt, at materialerne bestilles i tilstrækkelig tid.

Ude på byggepladsen er der risiko for, at man tager ”det bedste man har”, og det er ofte emner i AISI 316. Dette kan dog føre til, at alle de monterede emner må udskiftes efterfølgende, hvis fejlen opdages. Opdages fejlen ikke, kan der i stedet være risiko for spændingskorrosion og nedstyrtning af loftselementer – med risiko for personskade.

Følg specifikationerne
Derfor er det vigtigt, at specifikationerne følges, og at der ikke anvendes, ”det bedste materiale man har” ved monteringen af skruer og andre befæstelseselementer. Ligeledes duer udsagn som, ”disse skruer anvendes i grisestalde med fint resultat, grisestalde er mindst ligeså korrosivt et miljø som svømmehaller” ikke, for det er det samme som at sammenligne æbler med pærer. Miljøet i en grisestald er meget forskelligt fra svømmehalsmiljø!

Det er derfor vigtigt at specificere de rette materialer til brug i svømmehaller. Desuden er det vigtigt at være klar over, om der er anvendt ”risikable” skruetyper i ens svømmehal. Mange svømmehaller er opført for 20-30 år siden, hvor der ikke var samme fokus på spændingskorrosion, og selvom nogle rustfri emner måske har vist sig at holde i mange år, er det ikke sikkert, at de også vil være bestandige i fremtiden, hvis fx belastningsbilledet, ventilationsforhold eller andet har ændret sig.

Intet lovkrav
Paradoksalt nok er der ikke noget lovkrav, der foreskriver regelmæssig inspektion for spændingskorrosion i loftsophængene i danske svømmehaller, men der er til sammenligning krav om regelmæssige godkendelser af rutsjebaner og klatrevægge. Indtil der evt. kommer et lovkrav, kan det derfor være en god ide at få inspiceret sin svømmehal for at få en vurdering af tilstanden af materialerne i loftskonstruktionen. I sidste ende drejer det sig om de badenes sikkerhed!

Er du i tvivl om, der er risiko for spændingskorrosion i din svømmehal, så kontakt FORCE Technology.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094