23948sdkhjf

Bidt af plast som voksen

Jack Nørgaard skiftede spor under finanskrisen. Før var han autolakerer og chauffør. Nu er han 45 år og læser til plastmager.

Kan man skifte spor i en alder af 45 år? Ja, man kan. Det er Jack Nørgaard et levende eksempel på.

Jack er i voksenlære som plastmager hos den udviklingsorienterede værktøjsfabrik Michael Lundbech A/S i Ringsted. Han er dermed én af de rekord-mange nye elever, der er optaget på plastmageruddannelsen de seneste år.

Men det lå egentlig ikke i kortene, at det var den vej, Jack Nørgaard skulle gå. Jack kom ved et tilfælde ind i plastbranchen via Lego.

- Da finanskrisen kom, blev jeg fyret som chauffør. En bekendt i min omgangskreds nævnte, at de manglede folk på Lego. Så jeg søgte et job - og flyttede til Jylland, fortæller Jack Nørgaard,

Interessen for plast blev for alvor vakt i Billund. Jack Nørgaard arbejdede først som operatør, og siden fik han kurser og job som tekniker. I 2013 gik turen af private årsager tilbage til Sjælland.

- Jeg søgte nok 30 stillinger som plastlærling på forskellige plastfabrikker, uden at få svar. Da Michael Lundbech søgte en ufaglært opstiller, troppede jeg op med en ansøgning i hånden - og blev ansat med det samme.

Produktionschefen greb bolden
Da Jack Nørgaard i et års tid havde arbejdet med at opstille forme i støbemaskinerne og lavet indkøring i produktionen, fik han nævnt for produktionschefen, at han gerne ville have papir på sit nye fag. Den bold greb Benny Bech-Willumsen.

- Vi er altid på udkig efter dygtige folk, og generelt er der mangel på plastmagere. Så det giver ret god mening at uddanne sin egen, siger Benny Bech-Willumsen.

Jack Nørgaard er den første plastmagerlærling hos Michael Lundbech A/S.

- Vi har traditionelt haft et par værktøjsmagere ansat af gangen. Det har vi god erfaring med. Vores lærlinge er nysgerrige og interesserede, unge mennesker. Hvis man har flere lærlinge, er de gode til at støtte hinanden. Den ældste tager hånd om de nye. Det fungerer ret godt. Vi mærker også, at vores svende er glade for at dele ud af deres viden, siger Benny Bech-Willumsen.

Han mærker en tydelig efterspørgsel fra lærlinge, der søger praktikpladser,

- Det kan måske være en tilfældighed, men jeg oplever, at interessen for plastmageruddannelsen er stigende. Jeg har indenfor en måneds tid haft 6-7 henvendelser. Det er langt flere end normalt.

Spændende verden
Benny Bech-Willumsen håber, at Jack bliver i virksomheden, når han er uddannet i 2019. Og mon ikke? For Jack er allerede bidt af branchen.

- Det er en sindssygt spændende verden. Så spændende, at havde jeg vidst, der fandtes en plastmageruddannelse, var jeg nok ikke blevet autolakerer. Men jeg vidste det ikke dengang. Og spørgsmålet er, om de unge ved det i dag. Plastbranchen har en opgave med at gøre mere væsen af sig.

Benny Bech-Willumsen bakker op:
- Vi har som virksomhed et ansvar for at uddanne gode folk, hvis vi også gerne vil ansætte gode folk. Så selvom Jack er den første plastmagerlærling, vi har her i virksomheden, bliver han nok ikke den sidste. Vi kan sagtens både oplære værktøjsmagere og plastmagere hos Michael Lundbech A/S.

Kraftig stigning på fem år

”Rekordstort antal unge vil være plastmagere.”
”Optaget på plastmageruddannelsen sætter rekord - igen”
Overskrifterne har præget plastbranchen de seneste år. Plastuddannelsen har formået at gøre væsen af sig, så flere bliver interesseret i en fremtidig karriere som plastmager.
Statistikken afspejler indsatsen: For fem år siden - i 2012 - blev 69 elever optaget på plastmageruddannelsen. Dette tal er siden steget markant: I 2016 blev 86 - unge som voksne - optaget på uddannelsen. Og i år forventer man endnu større interesse.
- Vi forventer, at tallet vil stige noget i både 2017 og 2018. Et skøn for 2017 lyder på ca. 100 elever, siger uddannelseskonsulent hos Industriens Uddannelser, Casper Burlin.
Det glæder direktør for Plastindustrien, Thomas Drustrup. Der er nemlig kamp om plastmagerne.
- Alle prognoser tyder på, at mangel på faglærte og særligt plastmagere udgør en potentiel trussel med plastbranchen i Danmark. Vi mangler simpelthen dygtige unge, der både kan bruge hovedet og finde ud af at tage fat. Derfor har vi i Plastindustrien de seneste år kørt vores ’Bliv plastmager’-kampagne sammen med skoler, elever og virksomheder. Og vi er selvfølgelig rigtig glade for at se, at den indsats bærer frugt, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.313