23948sdkhjf

Dansk succes med motorer til løfteraketter

Det danske engagement inden for løfteraketter har nået et højdepunkt med den netop gennemførte, succesfulde motortest af den ny hovedmotor til Ariane 5.
Motoren indeholder en række nye og banebrydende løsninger på kritiske komponenter. Herunder dysen, der er baseret på helt ny og hidtil uafprøvet fremstillingsteknologi, som er udviklet i et samarbejde mellem FORCE Technology og svenske Volvo Aero.

Reducerer produktionstid og omkostninger
Målet med udviklingssatsningen har været at reducere produktionstiden og omkostningerne og opnå en ensartet kvalitet. Det er gjort ved at optimere designet for automatisk produktion og efterfølgende prøvning med højteknologiske metoder.

Det nye motorkoncept er desuden lettere og stærkere end dagens motorer. Løsningen kan derfor tilpasses en lang række motorvarianter af varierende størrelse og ydelse, hvilket reducerer udviklingstiden på fremtidige motordesigns markant.

Design imødekommer skærpede krav inden for rumfart
FORCE Technology har udviklet et røntgenguidet svejseudstyr, som ved hjælp af laserlys, med nærmest kirurgisk nøjagtighed, sammensvejser flere kilometer tyndt specialstål til en konstruktion, der kan tåle ekstreme temperatur- og kraftpåvirkninger.

Produktionskonceptet og motordesignet er optimeret mod et sæt højteknologiske inspektionsmetoder, som lever op til de skærpede krav inden for rumfart, og som har en særlig egnethed for automatisering. Metoderne er desuden blevet demonstreret på den motor, som nu med succes er testet med en fuld launch-sekvens.

Kilde: GTS - www.teknologiportalen.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142