23948sdkhjf

Nye motorer i rustfrit stål giver god hygiejne

Hans Buch A/S har, i samarbejde med partnere i Australien og Europa, udviklet et motorprogram i henhold til IEC normen. Motorerne kan således erstatte tilsvarende traditionelle aluminiums- og støbejernsmotorer med metriske mål. De rustfri stålmotorer vil med fordel kunne sættes ind i bl.a. fødevare- og medicinalindustrien, hvor hygiejne spiller en stor rolle.
Fødevareindustrien og bryggerier har altid haft problemer med elektromotorer, der, af hensyn til hygiejnen, udsættes for spuling under rengøringen. Højtryksspuling med aggressive kaustiske opløsninger har medvirket til mange fejl på motorer og dermed været en kilde til gentagne stop af produktionsprocessen.

Hose Pic fra Hans Buch A/S. ”Premium Stainless” IEC motorer
Inden for de seneste par år er der lanceret motorer i rustfrit stål, og i bl.a. USA og Australien bliver disse motortyper foreskrevet til flere og flere applikationer inden for fødevare-industrien. Offentlige myndigheder presser på for at få fødevareindustri og bryggerier til udelukkende at anvende motorer i rustfri stål, og dermed gøre anvendelse af maling eller epoxy-belægning unødvendig. Hidtil har et af problemerne for en global udbredelse af motorer i rustfrit stål været, at de amerikanske motorer er NEMA specificerede og således ikke passer til de metriske IEC normer, der anvendes i Europa

Med udviklingen af IEC motorer i rustfrit stål opfylder Hans Buch A/S og deres samarbejdspartnere et behov for motorer, der er nemme at rengøre, og som er mere hårdføre overfor aggressive væsker.

Poul Israelsen, som har været med i hele udviklingsfasen understreger:

- Vi har forsøgt at udvikle motorer til flest mulige applikationer, men da forbedringer og udvikling er en uendelig proces, er vi åbne for nye input fra kunder og øvrige samarbejdspartnere. Motoreffekten starter ved 0,18 kW, og rækker i dag op til 7,5 kW, men større motorer er allerede under udvikling. Det bliver således nemmere og nemmere at erstatte eksisterende motorer med en ”Premium Stainless”.

Komplet indkapslet konstruktion
Selvom motorhuset er i rustfrit stål, hvor det er vanskeligt at komme af med varmen, er det alligevel muligt at levere de mindre motorer i helt lukket udførelse uden egenventilation (TENV). Viklingsisolationen er af en sådan kvalitet, at motorer op til 0,75 kW / IEC 80 kan yde Norm-effekterne i TENV-udgaven.

Nemmere og grundigere rengøring
Eftersom ”Premium Stainless” motorerne er uden køleribber, er rengøringen nem, da fødevarerester ikke kan sætte sig fast imellem ribberne. Det valsede motorhus og akslen er fremstillet i AISI 304 rustfrit stål, mens endeflangerne er i AISI 302 rustfrit stål. Uanset hvor aggressive kaustiske opløsninger, der anvendes, vil det ikke påvirke motoren, og da typeskiltet er ætset ind i motoren, vil det aldrig forsvinde eller blive ulæseligt.

En af svaghederne ved lukkede elektromotorer i barske miljøer er kondensering. For at løse dette problem, er ”Premium Stainless” motorerne forsynet med fire drænhuller i hver endeflange, således at der altid vil være et drænhul i motorens nederste punkt, uanset hvordan motoren er monteret. Sammen med motorerne leveres et specielt ”T-dræn” til montage i motorens nederste ”drænhul”. På den måde kan spulevand ikke trænge ind til vindingerne, og samtidig kan det kondenserede vand løbe ud.

IP66 tæthedsklasse
”Premium Stainless” leveres i tæthedsklasse IP66, hvilket betyder, at motoren er beskyttet mod kraftigt spuletryk uanset hvilken vinkel strålen kommer fra. Akseltætninger i form af dobbelte, oliefyldte læbepakninger hhv. gamma-pakning forhindrer vandindtrængning langs akslen.

Statorens vindinger er lakeret to gange i et vakuumimprægneringsanlæg, således at vindingerne er helt indkapslet i lakken. Motorernes klemkasse er, afhængig af modelvalg, isoleret fra motorhuset med en 12 mm gummipakning, eller påsvejst som en integreret del af selve motorhuset.

Kilde: Hans Buch / www.hansbuch.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078