23948sdkhjf

Micro Matic investerer i fuldautomatisk fiberlasersvejseanlæg

Egatec har netop leveret Danmarks første fiberlasersvejseanlæg til Micro Matics produktion af anstikkere til fadølsanlæg.
Anlægget hos Micro Matic er det første af sin art i Danmark, hvor fiberlasersvejseren er indbygget i et fuldautomatisk produktionsanlæg. Anlægget erstatter de tidligere anvendte semiautomatiske TIG-svejseanlæg.

Udover betydelig medarbejderbesparelse er der udsigt til en væsentlig ressourcebesparelse, idet samtlige producerede emner automatisk tjekkes og sorteres således, at kun godkendte emner videresendes til yderligere forarbejdning.

Små tolerancer
Et færdigmonteret anstikkerrør består af et rør, en ventiltop samt en låseplade. Rørene indgår i de centrale dele af et fadølsanlæg og skal passe perfekt sammen med andre komponenter, hvilket stiller store krav til præcisionen i fremstillingsprocessen.

Micro Matic havde i forvejen præciseret en række mål, som det færdige emne skulle opfylde. Tolerancerne måles i hundrededele millimeter, og anlægget skal kontrollere, at hvert eneste rør overholder målene.

Tre svejsninger på to sekunder
Løsningen er blevet et fuldautomatisk anlæg, hvor anstikkerrør fødes ved hjælp af et specialudviklet kassettevognsystem, og låseplader og ventiltoppe dispenseres via cirkulærfødere. Montage af de enkelte dele på anstikkerrøret foregår automatisk in-line, inden rørene føres ind i det forseglede laserkabinet, hvor selve svejsningen foregår med tre styk fiberlaserhoveder.

Først svejses ventiltoppen fast, hvorefter låsepladen svejses på begge sider, samtidig. De tre svejsninger udføres således på mindre end to sekunder. Efterfølgende foretages laseropmåling af de færdigsvejste rør, inden en KUKA KR-16 robot føder rørene i en lækteststation, hvor alle emner bliver trykprøvet, og derfra videre til palletering i pallerammer.

Som følge af de mange forskellige rørlængder er der flere forskellige palleteringsmønstre, som indgår i recepten. Ikke-godkendte rør palleteres på en palle for sig. Omstilling af anlægget sker let og hurtigt, ligesom udskiftning af de fyldte paller gøres hurtigt og effektivt. Maskinen forsynes løbende med rør, ventiltoppe og låseplader uden produktionsstop.

Markedet er klar til fibersvejsning
Anlægget er leveret i tæt samarbejde med Dansk Styringsteknik, der har leveret den samlede PC- og PLC-styring samt robotprogrammering og programmering af brugerflade. Parterne har haft stor fokus på brugervenlighed, og brugerfladen er udformet i samarbejde med operatørerne.

Selve fiberlaserkilden er et Ytterbium Laser System fra IPG i Tyskland. Systemet leverer 1,5 kW, og lysstrålen løber beskyttet i de optiske fibre helt ud til bearbejdningen, hvilket gør systemet meget robust, og der er fuld kontrol over laserstrålen.

- Brug af fiberlaser til svejsning har været nogle år undervejs, men vi tror, at markedet nu er ved at være modent til at tage teknologien i brug. Leverancen til Micro Matic har givet Egatec speciel viden omkring laserprocessen, og vi ser mange anvendelsesmuligheder. Vi er derfor klar til at gå i dialog med virksomheder, som ønsker at udnytte denne yderst effektive svejseteknologi, og vi har mulighed for at tilpasse løsningen til den enkelte virksomheds specifikke ønsker og behov, udtaler administrerende direktør Peder Beiskjær fra Egatec.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141