23948sdkhjf

Smede uddannes inden for byggeriet

Odense Tekniske Skole har iværksat en ny uddannelse for byggeriets håndværkere. Her får VVS-uddannede og smede nu mulighed for at videreuddanne sig.
Bygninger fra 1700-1800 tallet holder i flere århundreder, men kræver vedligeholdelse og restaurering. Et stigende behov for at sikre, at vores bygningskultur lever op til nutidig standard, samtidig med at bygningens særlige præg og arkitektur bevares, gør, at en ny videreuddannelse for byggeriets håndværkere nu ser dagens lys.

Håndværksfagene har de seneste årtier ændret karakter fra egentligt håndværk hen imod mere montagearbejde, hvilket har medført en ændring i kompetencer og adfærd hos de fleste håndværkere.

Det betyder, at den viden og de kundskaber, der var kendetegnende ved det gamle håndværk, efterhånden er gået tabt. Det giver især problemer i forbindelse med byfornyelses-, restaurerings- og bevaringsopgaver. Byggeriets parter råber vagt i gevær og barsler med ny videreuddannelse til byggeriets håndværkere.

Uddannelse med indbygget fremtidssikring
Byggeriets parter har taget initiativ til sikring af vores bygningsmæssige kulturarv, for nok er der et stort behov for at sikre at vores bygninger lever op til nutidig standard, men det skal gerne foregå på en måde, hvor bygningernes karakter og sjæl bevares. Derfor er der netop udviklet et særligt uddannelsesforløb med fokus på byggestil, samarbejde mellem byggefagene og sikring af et indgående materiale- og teknikkendskab i forhold til den enkelte bygnings særpræg.

- Vi har alle et ansvar for at sikre, at de bygningsmæssige værdier bliver vedligeholdt og bevaret i samme stil, som da de blev bygget, siger projektleder Mogens Victor Andersen, Odense Tekniske Skole.

Den nye uddannelse til restaureringshåndværker skal sikre kompetencer til håndværkere inden for byggefagene; murer-, træ-, glarmester-, bygningsmaler-, blik/VVS-, smede- og elfagene, til at udføre bygningsbevaring og restaureringsarbejder.

Uddannelsen udbydes som et pilotprojekt på Odense Tekniske Skole, men forventes at sprede sig til hele landet. Bag projektet står en lang række stærke kræfter, bl.a. Dansk Byggeri, Realea A/S, 3F, Danske Malermestre, Træ Industri Byg, Teknisk Landforbund og Bygningskultur Danmark.

Kilde: Odense Tekniske Skole / http://www.ots.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078