23948sdkhjf

Året der gik – krisen fortsatte i foråret

Problemerne fortsatte i metalindustrien i foråret, og langt de fleste dele af branchen var ramt. Som en uundgåelig konsekvens begyndte de første konkurser at dukke op.
Specielt de danske stålgrossister var hårdt ramt af nedturen, der havde medført store prisfald på stål. Ikke overraskende kunne det ses i regnskaberne. Allerede i løbet af vinteren kunne Sanistål offentliggøre et stort underskud for 2008, og den tendens fortsatte i første kvartal af 2009 ( Nyt, stort minus hos Sanistål ). Også hos Dacapo Stainless blev det til røde tal på bundlinjen ( Underskud hos midtjysk stålgrossist ), og også Lemvigh-Müller mærkede de faldende stålpriser ( Finanskrise påvirker Lemvigh-Müller-regnskab ).

Bedre gik det trods alt i vindmølleindustrien, hvor man stadig kunne melde om stor efterspørgsel. Problemet var blot, at kunderne havde svært ved at få finansieret projekterne. Det tog Vestas konsekvensen af og skar ned for aktiviteterne i Nordeuropa samtidig med, at de, mod manges forventning, fastholdt vækstplanerne for 2009 ( Vestas fastholder forventninger – og afskediger 1.900 ).

Også Svendborg Brakes mente man, at det var nødvendigt at samle produktionen i færre enheder. I begyndelsen af juni besluttede man derfor at lukke koncernens fabrik i Nyborg ( Svendborg Brakes lukker produktion i Nyborg ). Et par dage senere kunne man rapportere om rekordoverskud i 2008 ( Svendborg Brakes fordobler overskuddet ).

Andre steder i industrien gik det mildest talt ikke helt så godt, og foråret bød desværre på flere konkurser. I begyndelsen af april måtte SM Staal kaste håndklædet i ringen ( SM Staal erklæret konkurs ), to uger senere fulgte Royal Denship efter ( Århus-værft er gået konkurs ), og i midten af maj gik også H.C. Jensen Maskinfabrik konkurs ( H.C. Jensen Maskinfabrik erklæret konkurs ).

Lidt tro på fremtiden var der da trods alt andre steder. Mekanord, der gik i betalingsstandsning tidligere på året, fik tilført ny kapital, og fremtiden så dermed mere lys ud ( Fremtiden sikret for gearfabrik ).

Tre iværksættere troede også på fremtiden, og krisesnakken hindrede dem ikke i at åbne egen virksomhed. I slutningen af april så værktøjsfirmaet 3K Værktøj dagens lys i Horsens ( Nyt værktøjsfirma i Horsens ).

Også andre steder blev der næsten samtidig udvidet i værktøjsbranchen. BARTO overtog den hæderkronede leverandør af spåntagende værktøjer; Bent Jensen Maskin- & Værktøjsfabrik ( BARTO overtager Bent Jensen Maskin- & Værktøjsfabrik ).

Mens alt åndede fryd og fred hos BARTO, var der til gengæld ballade i Fredericia. Kommunen havde allerede sidste år besluttet, at skibsværftet skulle flytte fra sin nuværende placering til et andet sted på Fredericia Havn, men værftsejer Thomas Andersen reagerede i trods og meddelte, at han i stedet flytter værftet til Lindø i Odense Kommune ( Fredericia Skibsværft flytter til Lindø ).

Lidt utraditionelle midler blev der også taget i brug hos Danfoss. Her blev hver en sten vendt for at finde besparelser, og i den forbindelse valgte koncernens ledere at gå foran som et godt eksempel og afholde ekstra ferie for egen regning ( Ledelsen tager en gratis tørn hos Danfoss ).

I morgen fortsætter Metal Supplys føljeton om året der gik, når det atter bliver sommer.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125