23948sdkhjf

Stålkommentar: Europa i langsom bedring

2010 ventes at bringe yderligere udfordringer for den europæiske stålindustri. Væksten i stålforbruget i Europa halter stadig efter resten af verden.
Værkerne: Situationen forbliver besværlig i fjerde kvartal. Efter en midlertidig forbedring i andet og tredje kvartal vil værkerne blive presset til at holde igen med produktionen for resten af året og lidt ind i 2010. Basispriserne er allerede begyndt at falde i Sydeuropa, mens de er mere stabile i Central- og særligt Nordeuropa.

Efterspørgslen efter rustfrit stål i Europa: Ordreindgangen hos grossisterne er faldet betydeligt siden midten af september. Efterspørgslen i alle slutforbrugersegmenter er fortsat lav, og lageropbygningen er tilendebragt. Der er dog stadig berettiget håb blandt grossisterne om, at efterspørgslen vil blive bedre i 2010 og stige langsomt, men sikkert, efterhånden som året skrider frem. Ikke desto mindre vil Europa være den region, der udviser det ringeste vækstpotentiale i 2010. SMR forventer en vækst i volumen på blot 3 % for næste år.

Distribution og lagre: Den manglende vilje hos værkerne i EU til at reducere basispriserne sætter grossisternes fortjeneste under pres, da priserne til slutforbrugerne falder. Lagrenes rækkevidde er øget til cirka 65 dage for kv-plader i Tyskland, hvilket tegner billedet for hele Europa ved udgangen af tredje kvartal. Alligevel er al lageropbygning i mellemtiden endt, og der har siden oktober været et væsentligt fald i ordrer fra grossister.

Konsolidering: Trods store tab i hele forsyningskæden, konstateres ingen M&A-aktiviteter. Alle værker forsøger hver især selv at ride stormen af ved omkostningsbesparelser. Kun ArcelorMittal og Outokumpu har annonceret planer om at finde partnere, men ser tilsyneladende ikke tilstrækkelig synergi i hinanden til at forfølge en fusion.

Branchesegmenter: Der er stadig ikke nogen bedring i sigte for fremstillingsindustrien. Den stærke euro giver betydelig “modvind” for de europæiske producenter af fremstillingsudstyr, der er afhængige af eksport. Også efterspørgslen efter varige forbrugsgoder vil i bedste fald stagnere, midt i en tid med stigende arbejdsløshed og faldende forbrugertillid. Prognoser viser et fald på -5 % for den europæiske bilindustri i 2010, når statsstøtteordningerne udløber. I resten af verden vil bilproduktionen stige væsentligt i 2010 (+10 %).

Kina: Kina øgede sin eksport væsentligt i september (fra 54.000 t i august til 68.000 t). Især koldtvalsede plader røg i vejret. Men af det er stort set intet leveret til Europa. SMR forventer dog, at Europa i 2010 igen vil blive et større eksportmål for kinesiske materialer.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078