23948sdkhjf

Konsolideringsbølge skaber ny virkelighed for vind-leverandører

Uanset fra hvilken vinkel vindmølleindustrien anskues, er der enorm konkurrence. I toppen er der konkurrence om at vinde udbud af hav- eller landvind, og i bunden er der konkurrence om at blive del af vindmølleproducenternes foretrukne leverandører. I midten er vindmølleproducenterne, der skal levere fortsat billigere vindmøller til toppen og derfor kræver fortsat mere af leverandørerne. 

- Der har alle år været stor konkurrence i vindmøllebranchen, men de aktuelle sammenlægninger blandt vindmølleproducenterne betyder, at ny bølge af konkurrence rammer de mange leverandørvirksomheder, der derfor skal sikre sig at eksisterende strategier passer til den nye virkelighed, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Vindmølleindustrien.

Hvordan branchen skal håndtere konkurrencen, og det tiltagende prispres, vil være i centrum, når ca. 250 aktører fra branchen mødes i Aarhus til Vindmølleindustriens Årsmøde den 30. marts.

 - Den danske vindmølleindustri er verdensførende og derfor er jeg overbevist om, at vi også i denne omgang vil komme bedst ud af den tiltagende globale konkurrence, fordi vi er bedst på kvalitet og innovative løsninger. Det gælder også når det kommer til samarbejde mellem leverandører, hvor vi har en stor fordel af en tæt underskov af leverandører, der kender hinanden og kunderne godt, og derfor kan drage fordele af at samarbejde, siger Jan Hylleberg.

Hver anden leverandør forventer M&A-aktiviteter
Vindmølleindustrien gennemførte i sensommeren 2016 en rundspørge blandt leverandørerne i vindbranchen.

Analysen viste, at mere end hver anden leverandør forventede, at de ville gennemføre M&A-aktiviteter (mergers and acquisitions) inden for 12 måneder. Rundspørgen viste, at hhv. 14 pct. og 19 pct. af leverandørerne forventede, at M&A-aktiviteterne ville foregå i nationalt eller internationalt regi. Hver femte af de adspurgte forventede M&A-aktiviteter i både nationalt og internationalt regi.

Leverandørernes forventninger til M&A skyldtes flere ting, men primært blev der peget på at ”opnå volumen i afsætning og deraf stordriftsfordele”, ”opnå adgang til ny viden”, ”få større kontrol over værdikæden” og 35 pct. tilkendegjorde, at det var for at ”opnå lettere adgang til nye markeder”.

- Vores rundspørge fra 2016 understreger, at der er stort fokus på konsolidering hos leverandørerne, og vi kan også registrere, at vi i Vindmølleindustrien har fået flere store medlemmer de senere år som resultat af den igangværende konsolidering. En udvikling, jeg forventer vil fortsætte, siger Jan Hylleberg.

Vindmølleindustriens årsmøde finder sted den 30. marts 2017 på Aarhus Havn.

På konferencen kan du bl.a. møde:

 • Finansminister Kristian Jensen (V)
 • CEO Offshore Wind Michael Hannibal, Siemens Wind Power
 • CSO Thomas Karst, MHI Vestas Offshore Wind
 • Group Senior Vice President, Morten Dyrholm, Vestas Wind Systems
 • CEO Division Europe Bo Mørup, Nordex Acciona Windpower
 • CEO Geert Skovgaard, BACH Composite Industry
 • CEO Hans Schneider, ALL NRG
 • Vice President Wind Power Jens Guldborg, Fiberline Composites
 • Partner Jesper Wadum Nielsen, BWB Partners
 • Partner Steen Broust Nielsen, MAKE Consulting
 • CEO Morten Basse Jensen, NSG Wind
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078