23948sdkhjf

Analyse: Mangel på faglærte kommer til at koste milliarder

En ny analyse som Dansk Metal har fået foretaget viser, at det vil koste samfundet omtrent 18 mia. kr. i tabt velstand, hvis det ikke lykkes at uddanne det antal faglærte, som der bliver mangel på i fremtiden. Det svarer til ca. 1 % af BNP.
- Det er afgørende nødvendigt, at vi formår at uddanne de 45.000 faglærte, som vi ved, at der bliver behov for i fremtiden. De nye tal viser med al tydelighed, at det bliver dyrt for samfundet, hvis antallet af smede, industriteknikere, datateknikere m.m. ikke kan tilfredsstille den fremtidige efterspørgsel. Faktisk vil det betyde, at vi bliver 18 mia. kr. fattigere, end vi ellers ville blive, siger konsulent i Dansk Metal Michael Baunsgaard Schreiber.

Situationen i dansk økonomi er lige nu yderst dyster. Det gælder ikke mindst for industrien, der har oplevet en markant stigning i arbejdsløsheden og stort fald i beskæftigelsen. Den nuværende situation ændrer dog ikke ved, at der i fremtiden bliver mangel på faguddannet arbejdskraft og stort overskud af ufaglærte.

- Vi skal derfor benytte krisen til at satse langt mere fokuseret på uddannelse. Ungdomsarbejdsløsheden stiger markant. Det vil derfor være det bedste for både de unge selv og for samfundet, hvis vi får de unge i gang med en erhvervsuddannelse frem for, at de går rundt i ledighed, siger Michael Baunsgaard Schreiber.

Dansk Metal finder det derfor bekymrende, at regeringen med sit finanslovsudspil for 2010 har skabt uklarhed om erhvervsskolernes økonomi. Den har skåret i taxameterbevillingerne og forbedringerne er lagt i hænderne på globaliseringspuljen. Men det er højest usikkert, hvordan erhvervsskolerne kommer ud af forhandlingerne om globaliseringsmidlerne, som foregår sideløbende med finanslovsforhandlingerne.

- Vi vil opfordre regeringen og de øvrige partier til at tage problemet seriøst. I første omgang i forbindelse med de kommende forhandlinger om globaliseringsmidlerne. Her er det afgørende, at erhvervsskolerne kommer ud med skindet på næsen. Vi mener, at der er behov for at forbedre forholdene på landets erhvervsskoler. Kvaliteten skal sikres, og de store frafald skal stoppes. Ellers vil det ikke lykkes at få uddannet det antal faglærte, som samfundet har behov for. Og det bliver dyrt siger Michael Baunsgaard Schreiber.

Kilde: Dansk Metal - http://www.danskmetal.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111