23948sdkhjf

Millioner til forskning i bedre katalysatorer

Det Europæiske Forskningsråd har tildelt Jeppe Vang Lauritsen fra Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Aarhus Universitet, en bevilling på 7,8 mio. kr. til projektet ”Understanding the Atomic Scale Synergies of Catalytically Active Nanoclusters on Metal Oxide Surfaces”.
Jeppe V. Lauritsen (33 år) er uddannet cand.scient. i materialevidenskab og ph.d. i fysik fra Aarhus Universitet (2002) og arbejder i dag som seniorforsker ved iNANO. Bevillingen er givet til at igangsætte et nyt projekt inden for forskning i nanomaterialer til katalysatorer. Den femårige bevilling er fra ERC’s side ment som en anerkendelse af og håndsrækning til Europas bedste yngre forskere, så de får mulighed for at starte deres egen uafhængige forskningsgruppe. Bevillingen omfatter midler til nyt eksperimentelt udstyr til at undersøge materialer på atomar skala, driftsudgifter samt løn til postdoc-ansatte og ph.d.-studerende.

En katalysator kan accelerere og styre udviklingen af kemiske processer i en ønsket retning. Dette bruges til at forhindre udledningen af skadelige stoffer fra fx forbrænding af fossile brændstoffer samt på en effektiv måde at styre syntesen af vigtige kemiske produkter.

Katalysatorer spiller således allerede i dag en afgørende rolle for energiforsyningen og miljøet i det moderne samfund, men nye udfordringer vedrørende en bæredygtig energiforsyning og opretholdelsen af et rent miljø kræver radikalt nye løsninger. Udviklingen af nye og bedre katalysatorer til kemikalie- og energiproduktion vil være af afgørende betydning i denne henseende.

Med udviklingen af en hel række nye nanoteknologiske værktøjer til at karakterisere materialer på nanoskala, har vi i dag helt nye og effektive muligheder for at forstå og designe nye katalysatorer. Projektet vil fokusere på anvendelsen af et såkaldt atomic force mikroskop (AFM), som har evnen til at afbilde strukturer på atomart niveau. Projektet forventes at kunne levere afgørende ny viden om, hvordan materialer kan formgives på nanoskala og optimeres til specifikke katalytiske reaktioner.

Kilde: Århus Universitet - http://www.au.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063