23948sdkhjf

Er den danske vindmølleindustri klar til konsolideringen?

Klumme: Mandag godkendte EU-Kommissionen fusionen mellem danske Siemens Wind Power og spanske Gamesa.

Fusionen vil formentlig skabe en ny verdens-etter målt på antal MW, der produceres årligt. Her er det interessante, at det sker gennem konsolidering i stedet for organisk vækst, og det giver anledning til, at vi i vindmøllebranchen spørger os selv og hinanden, hvad de store konsolideringer betyder.

Fusionen har været annonceret i et lille år, og er som sådan ikke nogen nyhed. Det er heller ikke nogen nyhed, at andre producenter har gjort det samme – eksempelvis Nordex & Acciona, GE & Alstom, Vestas & Mitsubishi. Metoden er måske nok forskellig fra virksomhed til virksomhed, men realiteten er den samme; det skaber forandringer i toppen af værdikæden. Forandringer i toppen har en tendens til at skabe forandringer i bunden og i hele stykket mellem top og bund. Og her bliver spørgsmålet om, hvorvidt vi er klar, meget aktuelt.

En ting er sikker, det bliver ikke business as usual for den danske værdikæde. Konsolideringen i toppen vil uvægerligt betyde, at nuværende leverandører bliver trukket ud til gennemsyn, og de fusioneredes nuværende værdikæder vil blive målt og vejet i forhold til hinanden, inden de falder på plads i en ny forsyningskæde til den ”nye” virksomhed. Her vil pris, kvalitet, pålidelige leverancer naturligvis vægte højt, men størrelse vil også være en væsentlig faktor, og kan ene og alene være en grund til et fravalg fra producentens side. Er du for lille, udgør du kort sagt for stor en risiko for en nyskabt stor producent, og bliver derfor valgt fra på trods af gode produkter.

Så forandringerne i toppen bør afføde en række spørgsmål i den danske værdikæde. Hvad betyder det, at kunderne bliver større? Hvordan forandrer det markedet – har jeg tjek på, hvor den næste komponent rent fysisk skal leveres? Har jeg fået nye konkurrenter? Hvordan spiller min størrelse ind i forhold til producentens risiko ved at bruge mig som leverandør? Hvad er den rigtige vækststrategi for min virksomhed – fusion, strategiske partnerskaber, ekstern kapital?

Alt sammen er overvejelser, der kan føre til vidt forskellige handlinger i de enkelte virksomheder, alt efter hvad svarene er. Men vi mener i Vindmølleindustrien, at det er væsentligt, at disse spørgsmål også stilles og drøftes i fællesskab, så vi kan lære af hinanden og sammen styrke den danske værdikæde og bevare en global dansk førerposition.

Derfor har vi på Vindmølleindustriens Årsmøde 30. marts i Aarhus fokus på konsolidering blandt møllefabrikanterne og branchen som helhed, og hvilke ændringer det giver i værdikæden.

Vi starter med at høre historien direkte fra hestens egen mund, med indlæg fra Nordex-Acciona, Siemens Wind Power og MHI Vestas om deres erfaring med konsolidering, og hvad det betyder i forhold til deres strategier for både marked og leverandører.

Herefter skifter vi perspektivet og ser fabrikantkonsolideringen fra leverandørernes side og går mere i dybden med, hvordan den enkelte virksomhed og den danske værdikæde samlet set kan bevare en global førerposition i et marked under forandring.

En drøftelse jeg glæder mig til at tage, og som jeg håber mange vil tage del i.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126