23948sdkhjf

Job kommer før vækst

Eurolandene skal have gang i beskæftigelsen, før der igen kommer vækst i forbruget, lyder konklusionen i en ny analyse fra Danske Bank, der forventer et meget moderat opsving i 2004.
Økonomerne i Danske Analyse konkluderer i den nye rapport "Fokus Euroland", at privatforbruget har udviklet sig svagere end ventet i 2003, og giver følgende begrundelser:

Forbrugerne øger under alle omstændigheder opsparingen under lavkonjunkturer, og oven i det har de så fået psykologiske chok i form af 11. september 2001, indførelsen af euroen i 2002 og Irak-krigen i 2003. Indførelsen af euroen gav mange europæere det indtryk, at priserne steg meget mere, end de rent faktisk gjorde, og generelt har forbrugerne stadig en opfattelse af, at inflationen er højere, end den er.
Samtidig vil den fortsatte styrkelse af euroen have to modsat rettede effekter: Den gør importerede varer billigere, til glæde for forbrugerne. Og den rammer europæiske virksomheder på konkurrenceevnen, hvilket vil tage toppen af beskæftigelsesfremgangen, hvilket igen vil dæmpe lønstigningerne og forbruget.

Skattelettelser vil blive modvirket af højere fødevarepriser (på grund af lav produktivitetsvækst), oliepriser, afgifter og offentlige gebyrer.
Med andre ord: Der er flere argumenter for, hvorfor opsvinget i Euroland kun bliver af meget moderat karakter.
Nøglen til at starte dynamikken i privatforbruget er en stigning i beskæftigelsen. Og efter Danske Analyses model vil beskæftigelsesvæksten være 0,5 pct. i slutningen af 2004 og lidt under 1 pct. i slutningen af 2005.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109