23948sdkhjf

Teknologisk Institut: Pas på fleksibiliteten og ”forkølede” outsourcinger

Konsulent hos Teknologisk Institut, Brian Hede, påpeger, at finanskrisen giver anledning til nye overvejelser, hvis man ønsker at outsource sin produktion.
Igennem det sidste år har finanskrise og lavkonjunktur præget billedet i de fleste danske virksomheder. Uro på finansmarkedet har ligeledes betydet, at der, fra pengeinstitutternes side, er blevet stillet større krav til virksomhederne, hvorfor mange står over for udfordringer på den likviditetsmæssige side.

Efter en periode med opgang og højkonjunktur, hvor efterspørgslen nærmest har været større end udbuddet, har det for de fleste været nemt at producere, selv uden en egentlig strategi, men nu hvor efterspørgslen falder, vælter korthuset.

Udfordringen de seneste år var at skaffe den fornødne arbejdskraft, da man reelt kunne sælge alt, hvad man kunne producere, det gjaldt stort set bare om at få fyldt lageret op.

- Dette er naturligvis et ret generaliseret billede, men det beskriver faktisk en del af de SMV-virksomheder, som jeg arbejder med til dagligt, og for en del af de virksomheder er konjunkturskiftet kommet som lidt af en overraskelse på trods af, at man helt tilbage i 2007 kunne læse om den forventede udvikling i Håndværksrådets SMV konjunkturvurdering, udtaler civilingeniør, Ph.d. Brian Hede fra Teknologisk Institut i Århus.

For at imødekomme kapacitetsbegrænsningen i opsvinget, outsourcede mange vitale dele af deres produktion, ligesom outsourcing for at opnå en besparelse på lønandelen har været attraktiv, da man jo blot kunne købe en container ad gangen.

- Outsourcing er naturligvis noget, som man altid bør overveje, og som man skal holde sin egen produktion op imod, så længe det sker på et fornuftigt grundlag, og her gælder det om at tage alle faktorer med. Nu hvor vi befinder os i en lavkonjunktur, er der andre ting, som spiller ind, og virksomhederne kan ikke blot bestille en container med varer og lagre dem, for nu er der også nogle likviditetsmæssige overvejelser, man må gøre sig, siger Brian Hede.

- Jeg ser tit, at outsourcing sker alene på grundlag af kostpriser, med en indkalkuleret dækning til diverse logistikomkostninger, men man skal også huske på forrentningen af den kapital, man måske binder i en container af varer, ligesom man også er hæmmet mht. fleksibilitet. Man kan hurtigt komme til at drive en negativ bankforretning for sig selv, hvis man binder penge i et lager med lav omsætningshastighed samtidig med, at man måske giver sine kunder lange kreditter, fortsætter han.

- En anden faktor, som jeg mener, man skal være opmærksom på, er de produkter eller dele, som man outsourcer. Hvis vi skal være gode til at producere i Danmark, så skal vi kunne producere i små serier og være gode til at reagere over for kundeaftræk og være omstillingsparate. Altså skal vi have en fleksibel produktion, for hvis alternativet er, at vi skal producere 1.000 styk ad gangen, så kan vi ligeså godt købe varerne i Kina. Jeg mener, at det er vigtigt, især i denne tid med likviditetsbegrænsninger, at man virkelig overvejer sin produktionsstrategi og ikke bare kører på som før og ellers håber på bedre tider. Der er meget, man kan gøre for at imødekomme en lavere efterspørgsel, lyder det fra Brian Hede.

Hos Teknologisk Institut i Århus arbejder man til dagligt med denne problematik, hvor man sætter fokus på fleksibilitet. Forenklet kan man sige, at ”make or buy”-strategien afhænger af fleksibiliteten i produktionen. Hvis man for fremstillingen af et produkt har en høj grad af fleksibilitet, er det oplagt at holde det i huset, hvorimod det er oplagt at påtænke outsourcing for produkter med en lavere grad af fleksibilitet. Akademiingeniør, HD(R) Arne Kolze og produktionstekniker Jess Vorre har i flere år rådgivet danske virksomheder netop omkring fleksibilitet og udtaler samstemmende, at der ligger en stor udfordring i at vænne danske virksomheder fra den konventionelle tankegang omkring serieproduktion, til en mere rationel omkring fleksibilitet og en fornuftig ”make or buy” strategi.

Kilde: Teknologisk Institut - http://www.teknologisk.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078