23948sdkhjf

Stålkommentar: Stigende priser i vente

Maj blev på linje med de forrige måneder præget af sløv aktivitet i markedet. Meldinger om stigende efterspørgsel på det asiatiske marked samt stigende aktiekurser og råvarepriser, herunder metaller giver grund til håb.
En ting er dog håb, noget andet er realiteterne. Realiteterne er, at efterspørgslen fortsat er på et meget lavt niveau i forhold til tidligere år. Fra miner, over stålværker til grossister er realiteterne en volumentilbagegang på ca. 50 %.

Verden kan selvsagt ikke leve i lang tid med et stålforbrug på 50 % af normalen. Den finansielle og økonomiske krise har ramt hårdt og bredt i næsten alle stålforbrugende brancher, hvor investeringerne er reduceret betydeligt eller sat på hold. Ikke mindst levnedsmiddelindustrien er hårdt ramt. Det er naturligvis en del af forklaringen på det drastiske fald i forbruget af rustfrit stål. En anden del af tilbagegangen skal da også forklares ved nedbrydning af lagre i hele forsyningskæden. Denne nedbrydning synes snart tilendebragt, hvorfor Dacapo forventer en stigning i efterspørgslen i andet halvår. 2009 bliver på alle måder et udsædvanligt år, primært grundet manglende aktivitet.

Legeringstillæg – juni
Legeringstillæggene stiger fra maj til juni med ca. 12 % på rør og plader og med cirka 5 % på stangstål og emnerør. Forskellen forklares ved forskellige beregningsmetoder. Rør og plader beregnes på basis af den seneste måneds noteringer på LME, mens stangstål indtil videre beregnes på basis af de seneste to–tre måneders LME noteringer, afhængig af værk. Dermed er det også sikkert at legeringstillæggene for stang og emnerør vil stige i juli, uanset udviklingen i nikkelprisen i juni.

Nikkel og molybdænpriserne
Nikkelpriserne er siden starten af april steget jævnt fra et niveau på omkring 9.500 dollars/ton til nu over 13.000 dollars/ton. I de seneste dage er nikkelprisen steget til det højeste niveau i syv måneder. Analytikerne skændes højlydt om, hvorfor nikkelpriserne stiger, og hvorvidt det er bæredygtigt eller om priserne igen vil falde.
Kilde: http://www.metalprices.com/

Kilde: http://www.metalprices.com/


Som det fremgår af ovenstående graf (gule stave), så er lagrene af nikkel begyndt at falde for første gang i meget lang tid. Det er især spørgsmålet om, hvorvidt dette fald fortsætter som følge af kraftige reduktioner i udbuddet, eller om faldet i lagrene er spekulativt drevet. Fakta er, at nikkelprisen er steget ca. 40 % siden marts-april niveauet, og at denne stigning vil få indflydelse på legeringstillægget i juli, med mindre vi ser et voldsomt nyt fald.

Molybdænpriserne er også steget cirka 15 % i løbet af den sidste måned. Krompriserne er også begyndt at stige lidt.
Kilde: http://www.metalprices.com/

Kilde: http://www.metalprices.com/


De stigende molybdænpriser vil sammen med de stigende nikkelpriser betyder noget højere legeringstillæg på syrefaste kvaliteter i juli.

Historisk set har prisstigninger, som dem vi står overfor betydet, at visse kunder har spekuleret og købt til lager. Denne adfærd synes helt eller næsten helt forsvundet denne gang. Manglende aktivitet og usikkerhed om fremtiden synes at være årsagen.

Rør
Rørværkerne har igen forsøgt at hæve basispriserne, denne gang med langt større held end tidligere. Forskellen på dette forsøg og tidligere forsøg er, at de tidligere forsøgte at hæve prisen på rør, mens pladepriserne faldt. Det blev ikke accepteret af markedet, som ikke tager hensyn til, at rørværkerne indbyrdes har konkurreret visse produkter så langt ned i pris, at de sælges billigere end formaterialet.

Får rørværkerne magt, som de har sagt, og det tror Dacapo, de gør, vil der komme yderligere stigninger de kommende måneder. Primært grundet forventningerne om fortsat stigende pladepriser.

Plader
Pladeværkerne har med succes hævet basispriserne med 25–75 euro hver måned siden nytår, og det er deres intention at fortsætte.
Kilde: http://www.steelbb.com/

Kilde: http://www.steelbb.com/


Samtlige værker har tabt astronomiske beløb de første fem måneder af 2009. For at dæmme op for disse tab reduceres produktionen dramatisk for at matche efterspørgslen, og samtidig hæves basispriserne langsomt, men sikkert. Som det fremgår af ovenstående graf, så ligger basispriserne fra værk til grossist fortsat på et historisk lavt niveau (bortset fra oktober 2007, hvor basispriserne reelt var sat ud af kraft grundet kollapset i nikkelpriserne).

Dacapo forventer, at værkerne får held til at hæve basispriserne over de kommende måneder med yderligere ca. 20 %. Det er kort og godt en nødvendighed for dem for at genetablere positiv indtjening.

Stangstål
Basispriserne på stangstål er uændrede for visse produkter, svagt stigende for andre. Det forventes, at salgspriserne vil udvikle sig med legeringstillægget og dermed stige igen i juli.

Længere leveringstider
Grundet stålværkernes markante nedskæringer i produktionen stiger leveringstiden i øjeblikket på de fleste produkter. Plader fra nyvalsning kan tidligst leveres i august. De fleste stangståls og rørprodukter fra nyproduktion kan først leveres i august eller september. Dette kombineret med reducerede lagre hos mange grossister, kan betyde flere huller i lagrene i den kommende tid.

Kilde: Dacapo Stainless - http://www.dacapo.com

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08