23948sdkhjf

Stålkommentar: Lyses skimtes for enden af tunnelen

Der er små tegn på en bedring af stålmarkedet, og især det kinesiske marked viser positive tegn.
Det globale marked for rustfrit stål skrumper med ~20% i 2009 (SMR’s vurdering) til en mængde under 20 mio. ton. De europæiske og nordamerikanske markeder vil fortsat være kriseramt; i hvert fald indtil sommer, mens Kina allerede udviser de første tegn på en bedring. En prisstigning på 300 dollars/ton er blevet accepteret for maj-leverancerne, hvilket er de første tegn på en bedring.

Efter betydelige produktionsnedskæringer i de seneste seks måneder (siden oktober 2008) fortsætter alle europæiske pladeproducerende stålværker deres arbejdsplan på kort sigt - i hvert fald indtil september. Denne uhørte leveringsdisciplin sætter scenen for (indtil videre moderate) basisprisstigninger, efter stålværkerne har meldt om en lille stigning i ordreindgangen i april. Det kan på trods heraf forventes, at stålproducenterne fortsætter med at producere på et relativt lavt niveau for at forstærke markedsforholdene og dermed understøtte yderligere prisstigninger. Til gengæld voksede problemerne i første kvartal for stangstålsværkerne, der tidligere havde en bedre position. Mens pladegrossisterne allerede har trimmet deres lagre, er stangstålsmarkedet stadig overfyldt. Derfor forstærkes den reducerede efterspørgsel af lagerreduktion, hvilket fører til, at værkernes ordrebøger kollapser.

Er der et svagt håb for resten af 2009? Priserne er for det første tæt på – eller på – bunden. Nikkelpriserne er steget brat fra deres laveste niveau, og Cr- så vel som Mo-priserne er ved at stabilisere sig efter en betydelig korrektion tidligere på året. Dette og den tidligere nævnte disciplin fra leveringssiden garanterer, at vi nu er kommet over det værste – rent prismæssigt.

Slutforbrugerne: De fleste stålforbrugere lever p.t. ”fra hånden til munden”. Deres kunder opgiver ikke længere mængdeprognoser for resten af året, hvilket overfører købsrisikoen til dem. De køber derfor hellere materiale fra lager med kort varsel end placerer ordrer hos værkerne. Som følge heraf er der sket en lille bedring i april med ordrerne fra slutforbrugerne hos grossisterne.

Grossisterne: Mange grossister er ikke villige til (og de har ikke de finansielle midler til) at købe mere hos stålværkerne uden støtte fra stærkt stigende slutforbrugermarkeder. Mange grossister (for eksempel IMS) har registreret tab i sidste kvartal og planlægger stadig at reducere lagrene. Nogle af dem betragtes i stadig højere grad af bankerne som ”høj-risiko-kreditorer”, eftersom deres udestående lån vejes op imod deres skrumpende lagre.

Stålværkerne: Efter meddelelsen om en massiv omstrukturering hos ThyssenKrupp (rustfrit stål og stål sammensmeltes til en ”Materials”-division), har TK for nyligt bekræftet, at selskabet er på udkig efter strategiske partnere (i hvert fald) for kulstofstål-delen af selskabets Alabama-projekt. Ifølge flere tyske aviser præsenteres et nyt koncept for hele ThyssenKrupp-gruppen på næste bestyrelsesmøde (maj). Situationen hos andre europæiske stålværker er heller ikke rosenrød. Det er således muligt, at den europæiske stålindustri er på vej mod strukturelle ændringer (fusioner og permanent lukning af anlæg).

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079