Den sorte udfordring i dansk plastanvendelse

| Af Redaktion | Tip redaktionen om en historie

Store mængder plast går op i røg, fordi sorteringsanlæggenes maskiner ikke kan læse sort. Ny løsning er på vej fra Tyskland.

Selvom plastaffald systematisk indsamles i Danmark, går store mængder sort plast stadig op i røg. Årsagen er, at maskinerne ikke kan kende plasten på grund af den sorte farve, og derfor bliver op mod 15 procent af den indsamlede plast fejlagtigt sendt til afbrænding i stedet for genanvendelse.

Læs også: Vesttherm: Succeskriteriet for eksport er "Made in Denmark"

Nyt forsøg viser dog, at der er håb for, at vi snart kan genbruge den sorte plast – og dermed undgå, at de op mod 5.300 tons sort plast, der årligt indsamles i Danmark, går op i røg

Forsøg med sort plast i Holbæk Kommune
Fors A/S har i samarbejde med Schoeller Plast A/S og Aage Vestergaard Larsen A/S gennemført et forsøg med genanvendelse af blandt andet sort plast. Her har samarbejdspartnerne manuelt fjernet den sorte plast fra den øvrige plast der indsamles.

- På den måde har vi fået en kulsort ’test-ressource’, så vi i samarbejde med Teknologisk Institut kan afprøve forskellige teknologier i forsøget på at udsortere den sorte plast, fortæller Lærke Ærenlund, som er projektleder hos Fors A/S.

Test med sort plast i Tyskland
Den sorte plast transporteres til to virksomheder i Tyskland – Unisensor og RTT Steinerts, der har lavet hvert deres demonstrationsanlæg med ny teknologi, som de mener, kan sortere den sorte plast i forskellige polymertyper. Målet med forsøgene i Tyskland har været at teste, hvor godt udstyret kan sortere sort plast fra henholdsvis husholdninger og genbrugspladser.

- Vores resultater viser, at det nye sorteringsudstyr kan sortere sort plast i forskellige polymertyper. Unisensor og RTT Steinerts sorteringsudstyr kan sortere polystyren (PS) og PET fra en blanding af sort plast. RTT Steinerts udstyr kan også separere PP og PE, fortæller Bjørn Malmgren-Hansen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

I forsøget har Teknologisk Institut testet både renheden og udbyttet fra begge anlæg. Både på Unisensors og Steinerts udstyr blev der opnået høje renheder af plast. Udbyttet var begge steder noget mindre for plast fra husholdninger end for genbrugspladser.

- Vi prøvede ved begge anlæg at køre materialet igennem flere gange. Jo flere gange plasten blev kørt igennem udstyret, jo bedre blev sorteringen og renheden. Hos Unisensor kørte vi fx PET igennem to gange, hvor renheden blev øget fra 67 procent til 94 procent, siger Bjørn Malmgren-Hansen.

Potentiale i sort plast
Forsøget viser altså, at det lysner for frasorteringen af sort plast. Aage Vestergaard Larsen A/S har specialiseret sig i genanvendelse af plast i Danmark. Virksomheden genanvender allerede i dag sort plast fra erhvervsaffald.

- Sort plast er en værdifuld og efterspurgt råvare. Det er rigtig positivt, at teknologien er godt på vej til at løse de udfordringer, den sorte plast giver os. Nu mangler vi kun at videreudvikle teknologien, så den sorte plast kan sorteres i renere fraktioner, så sort plast fra husstandsindsamlinger og genbrugspladser vil kunne genanvendes. Så længe plasten er velsorteret, kan vi oparbejde den til en ny og brugbar råvare til den plastforarbejdende industri” siger Franz Cuculiza.

Projektet er støttet med 3,2 millioner fra Miljøstyrelsens Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).Hold dig opdateret med Metal Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

SP Group køber ind på slovakisk

Vindmøllerne i Alaska har fået danske vanter på

Dansk selskab har udviklet forkantsbeskyttelse til møllevingerne

Nordea taber stort på Logstor

Slipper for bankgæld for 200 mio. kr., og ejeren kommer med et lån på 160 mio. kr.

Logstor-chef har lagt de fleste problemer bag sig

Østjysk producent af transportbånd udvider

Dafa henter ny direktør i Expedit Gruppen

Han har også været direktør i Vink Gruppen

Nyhedsbrev

BPI taber millioner på svigt hos underleverandør

Forureningssag fra oktober har kostet virksomheden i omegnen af 20 millioner kroner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Six Sigma Green Belt: 22. august 2018

Statistical Process Control (SPC)

Six Sigma Black Belt: 21 august 2018

Production Part Approval Process (PPAP)

En af de stærkeste på markedet indenfor komplekse statistikker!

Fra PVC (PVL) til halogenfri (NOVL)

Filterteknik A/S har fået en digital opfriskning

Vind en Powertex Håndkædetalje WLL 1 ton

3 grunde til at overveje at låne penge i din virksomhed

Komfortkøling

Reparation af svejserobot

Measurement System Analysis (MSA)

Kran og Wirehejs

Tall Ships Races fejres hos TESS!

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Bare rolig - Vi er her hele sommeren!

22.000 stykker aflagt Berendsen-tøj har fået nyt liv i Gambia

Selvom sommeren i den grad er over os, er der stadig gang i butikken hos os

4 tips til dig der skal have firmabil for første gang

Prysmian LAN, MAN & WAN kabler med højere CPR

Køleanlæg på lager - levering inden for 2 dage!

Josefine er udlært elektriker hos EL:CON i Roskilde

Failure Mode and Effects Analysis (FMEA)

Nye plukkevogne til Newtec

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Send til en kollega

0.269