23948sdkhjf

Stålkommentar: 2009 – Intet marked for jubeloptimister

Stålmarkedet, som siden rekordåret 2006 er stagneret, vil kunne opleve en betydelig korrektion i 2009.
SMR vurderer, at produktionen af rustfrit stål i 2008 vil være mindre end 26 m t, hvilket svarer til et fald på ca. 7 % sammenlignet med 2007. Det eneste område, som i 2008 næsten er nået op på den samme produktionsmængde som i 2007, var overraskende nok Europa. Det skyldes, at Europas produktion allerede i 2007 faldt med næsten 14 %, hvilket på daværende tidspunkt var det område i verden, der var hårdest ramt. Pga. det voldsomme prisfald på råmaterialer (nikkel, krom og især molybdæn samt jern) indtraf den forventede bedring ikke efter sommerferieperioden 2008. Derudover ramte en økonomisk ”tsunami” i oktober, hvor antallet af nye ordrer faldt så hurtigt, som det ikke tidligere var set. I december lå markedet nærmest stille, og der er (ubekræftede) forlydender om, at visse værker endog har haft en negativ ordreindgang (flere annulleringer end nye ordrer).

2009 vil skille ”mændene fra drengene”
Den gode nyhed (som er vanskelig at finde) er, at nedgangen i markedet er langsommere, og der er tegn på, at bunden er inden for synsvidde. Vi er ovre det værste mht. devaluering af værdien af grossisternes lagre. Enhver fremtidig korrektion er langt mindre negativ end det, branchen har været udsat for de seneste 12 måneder.

Men der er fortsat negative forventninger mht., hvordan råmaterialepriserne udvikler sig på kort sigt. Mange mener, at nikkel-, krom- og jernpriserne falder yderligere, før de stiger igen. Man er enig om, at marts/april er ”vendepunktet” for råmaterialer. Derefter vil råmaterialepriserne i det mindste være stabile. Men hvorvidt spekulative opkøb kommer tilbage afhænger også af forbrugsmængderne (mest sandsynligt negative), og om det er muligt at finansiere større lagre (negativt for visse grossister). Virksomheder med en stærk forretningsmodel og en solid balance finder de huller, som virksomheder, der ikke er forberedt på uvejret, har efterladt.

Markedspriser
Legeringstillæggene stabiliseres sidst i K1, og derudover stopper udhulingen af basisprisen, da lagrene er lave. Stålværkerne har mindsket basispriserne markant på de sydeuropæiske markeder som fx Italien for at vinde markedsandele fra de grossister, der er uafhængige af stålværkerne – som klager over, at visse europæiske stålværker i øjeblikket er aggressive.

Efterspørgslen fra de fleste branchesegmenter vil i 2009 fortsat være afdæmpet i sammenligning med 2008. Markedet vender i 2009 tilbage til det niveau, som forbruget lå på i 2004/2005.

For at se tingene i den rette sammenhæng bør perspektivet være længere: I 2006 var der en ”boble” i efterspørgslen og priserne, som ikke kunne have fortsat. I mellemtiden vendte vi tilbage til 2004-prissætningen og mængderne, hvilket betyder, at markedet for rustfrit stål langsomt er ved at vende tilbage til virkeligheden. Enhver fremtidig bedring bliver ikke mængdemæssig – men nærmere inden for service, merværdi og marginer.

Kilde: Damstahl - http://www.damstahl.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11