23948sdkhjf

Klumme: Beskæftigelsen stiger fortsat – behov for fokus på at få kvalificeret arbejdsstyrken

Danmark Statistik har netop offentliggjort tal for beskæftigelsen frem til og med september i år. Beskæftigelsen har over de seneste tre år været kraftigt stigende trods en lav vækst i dansk økonomi.

Henover de seneste måneder har vi imidlertid fået meldinger om, at en del virksomheder var i færd med at afskedige medarbejdere, hvilket har sået tvivl om, hvorvidt fremgang på arbejdsmarkedet kunne fortsætte.

Dagens tal viser imidlertid, at beskæftigelsen fra august til september steg med yderligere 3.400 personer. Historierne om massefyringer bør således ikke overdøve det faktum, at mange virksomheder fortsat ansætter flere medarbejdere, og summen af det hele er altså en ganske kraftig beskæftigelsesvækst.

Den private sektor driver fremgangen
Fremgangen i beskæftigelsen drives fortsat af den private sektor, mens beskæftigelsen falder en smule i det offentlige. Lavere offentlig beskæftigelse må og bør dog ikke forveksles med lavere offentlig service. Som de nye nationalregnskabstal har vist, har det offentlige forbrug aldrig været højere end nu trods et lille fald i den offentlige beskæftigelse.

Den stigende beskæftigelse har imidlertid som nævnt bevirket, at mange virksomheder melder om flaskehalsproblemer – det vil sige mangel på arbejdskraft. Der er derfor et stort og akut behov for tiltag, som udvider arbejdsstyrken – og samtidig sikrer, at arbejdsstyrken har de rette kvalifikationer.

Udfordringen er, at tilgangen til de faglige uddannelser er mindre end antallet af faglærte, som i disse år forlader arbejdsmarkedet. De seneste tal viser, at hver gang der er fire, der forlader arbejdsmarkedet, kommer der kun 2,2 faglærte ind på arbejdsmarkedet. Der er dog lyspunkter: Rundt om i landet skabes der netværk af virksomheder, som aktivt er gået ind i kampen om at få fortalt den gode historie om at være faglært. Et rigtig godt eksempel er etableringen af Supportteam Danmark, som sørger for praktikpladser og information til 8.-10. klasserne.

Der skal mere til
Virksomhederne, erhvervsskolerne og fagforeningerne skal til at tænke mere i at få uddannet de ufaglærte, så vi kan få opgraderet arbejdsstyrken. Jeg kunne godt bruge nogle flere idéer og fagområder, som tager fat på at uddanne denne gruppe, gerne i små skridt af gangen. Der ligger en ressource gemt her, som vi skal have i spil. Det kan godt være, at vejen er lidt længere for denne gruppe, men så meget mere grund er der til at få begyndt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094