23948sdkhjf

Der er kamp om medarbejderne og det bliver kun værre

Klumme: Mange metal- og maskinindustrielle virksomheder oplever, at der er kamp om at få fat i de dygtige medarbejdere. Det er en kamp, der bliver intensiveret i de kommende år, hvor en stor andel af de faglærte i branchen går på pension.
Tilgængelig kvalificeret arbejdskraft er en forudsætning for vækst og udvikling i metal- og maskinindustrielle virksomheder. Knap halvdelen af de beskæftigede i branchen har en erhvervsfaglig uddannelse, og de faglærte er derfor afgørende for at skabe vækst og udvikling i de metal- og maskinindustrielle virksomheder. Det viser Industrisamarbejdet nye publikation ”Beskæftigelse, kompetencer og rekruttering 2016”.

Forgæves rekruttering
Mange virksomheder i branchen har erfaret, at kampen om faglærte medarbejdere er blevet intensiveret. I en undersøgelse foretaget af DI i efteråret 2015 tilkendegiver fire ud af ti blandt de virksomheder, der har søgt efter faglærte medarbejdere i det forgangne år, at søgningen var forgæves, og stillingen ikke blev besat. Det er en alvorlig udfordring, som virksomhederne frygter bliver større. Blandt de metal- og maskinindustrielle virksomheder, der forventer at skulle rekruttere faglærte, når de ser et år frem, tilkendegiver syv ud af ti, at de forventer, at det bliver vanskeligt.

Industriteknikere og værktøjsmagere er ældst
Virksomhederne i branchen har god grund til at være bekymrende, når det gælder rekruttering af faglærte i fremtiden. Knap halvdelen af de beskæftigede industriteknikere i Danmark er fyldt 50 år. Knap hver femte er også fyldt 60 år. Dermed er der udsigt til, at en stor del af industriteknikerne vil gå på pension i løbet af de kommende år. Også blandt værktøjsmagerne er udsigt til udfordringer, da aldersfordelingen følger samme mønster som industriteknikernes.

For de metal- og maskinindustrielle virksomheder, der er afhængige af smede, ser situationen knap så alvorlig ud. Lidt flere end hver tredje smed er fyldt 50 år, mens 13 procent også har rundet 60 år.

Med så store andele af de faglærte i branchen, der har en høj alder, er der udsigt til, at det bliver sværere at rekruttere faglærte i de kommende år. De nye unge årgange af faglærte på metalindustriens uddannelser er langt fra store nok til at matche de årgange, der går på pension i de kommende år.

Sjællandske faglærte er ældst
Hvornår rekrutteringsudfordringerne for alvor melder sig kan variere fra fag til fag og fra region til region. Aldersfordelingen for de faglærte i de metal- og maskinindustrielle virksomheder varierer betydeligt i de forskellige landsdele.

Vær med til at tage ansvar
Industrisamarbejdet har udgivet publikationen; ”Hvordan finder vi fremtidens faglærte?”. Her gives et overblik over initiativer, som din virksomhed kan iværksætte - eller blot støtte op om - for at bidrage til, at flere unge vælger en fremtid i industrien.

Læs hele analysen Beskæftigelse, kompetencer og rekruttering 2016 på Industrisamarbejdets hjemmeside.

Læs publikationen Hvordan finder vi fremtidens faglærte på Industrisamarbejdets hjemmeside.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078