23948sdkhjf

Virksomheders sociale engagement vokser

Virksomhedernes sociale engagement er vokset pænt siden 1998. Næsten alle tager hensyn til medarbejdere med børn, ældre og sygdoms- eller kriseramte medarbejdere. Men kun ca. 1/3 fastholder eller nyansætter personer fra udsatte grupper.
Det viser en ny undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet, som siden 1998 hvert andet år har målt virksomhedernes sociale engagement ud fra virksomhedernes egne udsagn, og hvert andet år ud fra lønmodtagernes udsagn.

Det sociale engagement skal bidrage til, at flere personer, der ellers risikerer at blive marginaliseret, indsluses på arbejdsmarkedet.

Danske virksomheder tager hensyn til egne medarbejdere
Størstedelen (75-91 pct.) af danske virksomheder tager gennem deres personalepolitik særligt hensyn til medarbejdere med mindre børn, ældre medarbejdere eller sygdoms-/kriseramte medarbejdere.

Hensynet kan fx bestå i fleksible arbejdstider, nedsat arbejdstid med eller uden lønkompensation eller tolerance over for fravær.

28 pct. af virksomhederne har i 2004 fastholdt en medarbejder på trods af langvarig sygdom eller nedsat arbejdsevne, fx gennem fleksjobordningen.

24 pct. havde i 2004 en flygtning/indvandrer ansat, 17 pct. havde en person med handicap ansat, og 34 pct. havde en person ansat med løntilskud.

Også her er der tale om en positiv udvikling i forhold til 1998. I øvrigt er der samtidig flere virksomheder, der har måttet afskedige medarbejdere med nedsat arbejdsevne: 15 pct. i 2004 mod 11 pct. i 1998.

Forskellige virksomheder – forskellige forcer
- Der ser ud til at være et behov for at øge det sociale engagement yderligere, siger seniorforsker Helle Holt, der er projektleder på undersøgelsen.

- Flere tal i undersøgelsen tyder på, at arbejdsmarkedet er blevet mere krævende, så stadigt flere har behov for særlige hensyn. For at løfte den opgave, kan virksomhederne formentlig lære noget af hinanden. Private virksomheder er fx bedre til at ansætte flygtninge/indvandrere, mens offentlige virksomheder er bedre til at ansætte personer med nedsat arbejdsevne, siger Helle Holt.

Pressemeddelelse fra Social Forsknings Instituttet. http://www.sfi.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078