23948sdkhjf

Dansk Industri tilfreds med politisk enighed om REACH

Med tirsdagens politiske enighed i Konkurrenceevnerådet er der taget et betydningsfuldt skridt på vejen til at få en samlet europæisk kemikalielovgivning.
Det har været en lang og strabadserende tur at nå frem til politisk enighed i Konkurrenceevnerådet, og det har været sat op, som om man enten kunne nå i mål for sundhed og miljø eller i mål for virksomhederne.

Med det foreliggende resultat ser DI imidlertid, at man kan nå begge mål. Det politiske forlig kan give gevinst til både miljø og sundhed og europæisk konkurrenceevne.

- De løsninger, som ministrene i Rådet nu er enedes om, og som i øvrigt ikke ligger så lang fra de løsninger, som Parlamentet har peget på, har skabt fundamentet for en lovgivning, der kan fungere i praksis. Det er afgørende for DI med regler, der kan fungere i praksis, og det er samtidig en nødvendig forudsætning for at nå de sundhedsmæssige og miljømæssige mål, siger konsulent Svend-Erik Jepsen.

Det er et kunststykke at få en så kompliceret lovgivning, der berører mange forskellige typer virksomheder, sektorer og andre interessenter til at fremstå som et velafbalanceret stykke lovgivning og et rimeligt kompromis for interessenterne. Ministrene har i det store og hele lykkedes med dette kunststykke.

- Der er mange forbedringer, men som i alle kompromiser er det svært at få sin vilje på alle punkter. For DI er der særligt to områder, hvor man kunne have fundet bedre løsninger. Det drejer sig om reglerne for stoffer i artikler (varer eller produkter) der dels er svære at forstå og håndtere for virksomhederne, dels skaber incitament til at flytte produktion ud af EU. Ligeledes er reglerne for godkendelser af farlige stoffer (autorisation) og substitution unødigt bureaukratiske, siger Svend-Erik Jepsen.

DI finder, at der er sket forbedringer i REACH forslaget på følgende hovedområder:

• registreringen af lavvolumenstoffer
• én samlet præregistrering
• indførelse af brede anvendelseskategorier
• afgrænsninger af forordningens anvendelsesområde
• flere opgaver til det centrale Kemikalieagentur

Hovedproblemstillinger, hvor reglerne bør forbedres under den fortsatte behandling af REACH:

• Stoffer i artikler (varer, produkter)
• Godkendelse og substitution af særligt farlige stoffer

Kilde: Pressemeddelelse fra Dansk Industri

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078