23948sdkhjf

Generationsskiftet kan blive en dyr fornøjelse

Ca. 21.000 familieejede selskaber skal ejerskiftes i de kommende 10 år. Ny analyse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet viser, at det kan medføre et samfundsmæssigt tab på 1 mia. kr.
Skiftet kan dog også skabe vækst, hvis den nye direktør har tilstrækkelig uddannelse og relevant erfaring. Derfor skal der mere fokus på, hvordan ejerskifte skaber vækst. Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen siger:

- Der er mange danske virksomheder, som skal have ny ejer i de kommende år – også familieejede virksomheder, der på mange måder er rygraden i dansk erhvervsliv. Men virksomhederne er ofte sårbare, når ledelsen overlades til andre. Derfor skal ejerskiftet planlægges i god tid, og den nye direktør skal have erfaring og kompetencer til opgaven. Det er nødvendigt, hvis skiftet skal være en succes og resultere i ny vækst.

Rapporten ”Ejerskifte – din virksomheds fremtid” viser, at en familieejet virksomhed i gennemsnit taber 70.000 kr. pr. million kroner i aktiver, når den overdrages til et familiemedlem, i stedet for en person udefra. I de næste 10 år vil 21.000 danske familieejede aktie- og anpartsselskaber skifte ejerskab – og i 63 % af tilfældene vil virksomheden forblive på familiens hænder. Det kan betyde et samfundsøkonomisk tab på knapt 100 mio. kr. om året.

Der kan dog også være et stort vækstpotentiale i at gennemføre et ejerskifte, hvis virksomhederne overtages af kompetente iværksættere med relevant uddannelse og direktørerfaring. Hvis 10 % af virksomhederne kommer ind i positive vækstforløb, kan Danmark få en ligeså stor andel af vækstvirksomheder som USA.

Derfor gennemfører Erhvervs- og Byggestyrelsen i 2009 en kampagne sammen med Væksthusene med gode råd, kurser og uddannelsesforløb, der skal klæde både købere og sælgere på til succesfuldt ejerskifte. Erhvervs- og Byggestyrelsen vil indbyde en række organisationer til at deltage i arbejdet, så kampagnen når alle dele af dansk erhvervsliv.

Kilde: Økonomi- og Erhvervsministeriet - http://www.oem.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078