23948sdkhjf

Stålgrossister skrotter katastrofeår

Den rustfri stålbranche sælger mere, og stigende priser aflejrer sig på bundlinjerne.

Grossisterne tjener igen penge på rustfri stål. Et hektisk ræs mod bunden, der varede indtil februar i år, er afløst af bedre markedsbetingelser for stålgrossisterne. Afkastet ses i tonnagen, der sendes ud fra lagrene.

- Tonnagen bliver højere – og ikke kun hos os. Danmarks import og forbrug af stål stiger, siger Mikael Sthaalros, der er mangeårig administrerende direktør hos Damstahl.

Hos Inox, som havde den højeste indtjening blandt de "rene" rustfri stålgrossister sidste år, kan administrerende direktør Henry Hansen bekræfte billedet. Han oplevede, at finanskrisen hakkede 30 procent af efterspørgslen efter rustfri stålprodukter. Siden har niveauet ikke rykket sig synderligt, men nu stiger tallet på vægten igen.

- I første kvartal lå vi tydeligt foran sidste års volumen, og i andet kvartal ligger vi markant foran. Vi ser et marked, som er i en bedre tilstand, og vi booker flere ordrer. Jeg tror, at der er en stigning i markedet, og det afspejler sig direkte i vores tonnage, siger Henry Hansen.

Inox vinder blandt andet ved at ride på ryggen af nogle store kundevirksomheder, der har genstartet standby-satte eksportprojekter.

Bedre priser giver udslag

Dykkende priser hele vejen igennem 2015 betød, at indtjeningen samlet faldt med knap 100 mio. kr. hos de tre rustfri stålgrossister, Dacapo Stainless, Inox og Damstahl, der udelukkende beskæftiger sig med rustfri stålprodukter. Det viser Jern & Maskinindustriens brancheanalyse.

Legeringstillæget, der er et væsentligt parameter i prisniveauet for rustfri stål, skrabede efter en lang rutsjetur bunden i februar i år. På det tidspunkt nærmede prisen sig en halvering på blot et års tid. Men siden har især et faldende nikkel-udbud medført prisstigninger. Prisudviklingen forstærkes ydermere af, at ståludbuddet fra Kina er reduceret.

For de danske stålgrossister betyder det, at lagrene ikke længere taber værdi. Og i en cocktail med øget tonnage får det aktørerne til samstemmigt at melde om positive forventninger til 2016, som vil sende indtjeningen tilbage på 2014-niveau, der var et normalt år i branchen.

- Vi forventer, at 2016 bliver væsentlig bedre end 2015, som var en ørkenvandring af faldende priser, siger administrerende direktør Kristian Sylvest, Dacapo Stainless.

Brancher i fremdrift

Hos Damstahl, der har hovedkvarter i Skanderborg, taler den administrerende direktør, Mikael Sthaalros, ligeledes om 2016 med optimisme.

- Vi forventer mere prisstabilitet i andet halvår. Og hvis prisen bevæger sig, så stabiliserer den sig på et lidt højere niveau.  Det virker også på os som om, at kunderne både i Sverige, Danmark, Tyskland og Holland har pænt at gøre, selvom det er segment-betinget, siger han og beretter, at Damstahl kommer ud med pæne, sorte tal på bundlinjen i 2016.

Fødevarebranchen, hvis leverandører traditionelt er nøgleaftagere af rustri stål, er stadig hårdt ramt af geopolitisk uro. Til gengæld oplever den tungeste aktør på det danske marked, Damstahl, at investeringer i den farmaceutiske industri, den kosmetiske industri og hos de danske skibsværfter smitter positivt af på virksomhedens kunder, der leverer til disse segmenter.

- I det små investeres der, og vores branche er summen af mange bække, siger Mikael Sthaalros.

Research: Line Neergaard Kristiansen & Tobias Grosen Friis Holm

 

Se hvem der tjente, og hvem der tabte penge sidste år

Møg-år: Se branchens nøgletal her

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109