23948sdkhjf

Kombi af metal og keramik giver muligheder

Mange ser ikke de fordele, der er ved keramik, siger tysk firma, som konstruerer emner i en kombination af metal og keramik.
Mange produkter kunne med fordel konstrueres af andre materialer. I nogle tilfælde er det bedst at kombinere forskellige materialer for at finde den bedste løsning.

Det arbejder man på hos tyske Huss Maschinenbau syd for Dresden. Firmaet har blandt andet konstrueret stempler i metal, som har en keramiktop dér, hvor sliddet sætter ind.

De har også fundet nogle smarte måder at sætte de to materialer sammen på.

- Keramik har en anden slidstyrke, og når man bruger keramik mod keramik, så er der ikke brug for smøreolie, forklarer Johannes Huss, ingeniør og salgschef, som også er søn af indehaveren, Jürgen Huss.

Firmaet har fået hjælp til udviklingen af de kombinerede produkter af Innovations­cluster Metall-Keramik­­­­­K­unst­stoff ved Koblenz.

- Vi skal drage fordel af keramikkens gode egenskaber, selv om vi selv kommer fra metalverdenen. Keramik kan tåle meget højere temperaturer og mere stress, end metal kan, siger Johannes Huss, og tilføjer:

- Vi prøver at levere noget viden til vores kunder om, hvor man kan bruge keramik. Mange ser ikke de fordele, keramik har. I mange tilfælde har det en højere slidstyrke. Men der er selvfølgelig mange anvendelser, hvor metal stadig er bedre.

Huss Maschinenbau arbejder mest som underleverandør, men firmaet er også i gang med at udvikle en ny to-takts gasmotor, som skal levere elektricitet og varme til en husstand. Den kan bruges i egne, hvor der er vanskelig adgang til varme og elektricitet.

I totakts-motoren vil Huss bruge keramik til stemplerne, fordi de vil blive anvendt konstant i mange timer. Det er i den forbindelse en stor fordel, at motoren ikke bruger olie.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.268