23948sdkhjf

Bølge-ballet er stadig åbent

I Danmark eksisterer godt en håndfuld bølgeenergianlæg med potentiale. Fælles for dem alle er, at de endnu ikke har nået fuldskala eller industriel kommercialisering. Bølgeenergi-kapløbet er i gang. Det bedste anlæg er endnu ikke udpeget – og muligvis slet ikke opfundet endnu.
Blandt de anlæg i Danmark, der er arbejder hen mod en kommercialisering og en fuldskala-model finder man Crestwing, Leancon og hybriden Floating Power Plant.

Manden bag Crestwing, Henning Pilgaard, bygger i øjeblikket på en halvskala-model af anlægget på Sæby Havn. Kurt Due Rasmussen og dennes anlæg, Leancon, er lige gået på land efter fem måneders test af 1:10-udgaven i Nissum Bredning i Limfjorden. Hos Floating Power Plant og deres kombinerede bølge- og vindenergianlæg venter man på ”financial closure” til at søsætte fuldskalamodeller af selskabets anlæg i projekter under udvikling i Belgien, England og Skotland.

Fælles for dem alle er, at de støt og roligt arbejder hen mod fuldskalamodeller og industriel kommercialisering, men længere rækker de fælles træk ikke.

Når det kommer til opbygning og udseende – og til dels teknologi – så er det nemlig mangfoldigheden, der råder.

Crestwing består af to store, flade metalpontoner hægtet sammen med hængsler. Leancon har to lange arme spændt sammen i en V-form, hvor bølgernes energi opfanges i OWC-kamre og omformes med luft-turbiner - og generatorenheder. Floating Power Plant er en flad fly-lignende konstruktion – et bølgeenergianlæg med en vindmølle på toppen.

Spørgsmålet er så, om den danske sektor for bølgeenergi kan rumme alle disse forskelligartede anlæg, eller om der er ét anlæg, der løber med sejren og bliver bølgeenergiens svar på en vindmølle.

- Der er mange måder at gøre det på. Det er stadig for tidligt at sige, om det ene er bedre end det andet, siger Kim Nielsen, Ramboll, som er formand for Partnerskabet for Bølgekraft, og med i bestyrelsen for det danske testcenter for bølgeenergi, DanWec.

På Aalborg Universitet hos professor Jens Peter Kofoed tror man ikke på, at der er plads til de mange forskellige anlæg.

- Jeg tror det vil konvergere på et eller andet tidspunkt, og jeg tror personligt, at det anlæg, der får en chance på den lange bane, er et stort anlæg. Alt for små anlæg drukner i drift, vedligehold og installation, siger Jens Peter Kofoed.

Bølgeenergikapløbet er altså langt fra afgjort, og for Jens Peter Kofoed er vinderen muligvis den, der er bedst til at skrabe finansieringskroner ind, men ikke nødvendigvis at finde blandt de anlæg, der eksisterer på markedet i dag.

- Det er ikke til at sige, hvem der vinder, og der kommer hele tiden nogen med nye tanker. Så bølgeballet er stadig åbent, slutter Jens Peter Kofoed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079