Gassen er gået af eksportballonen
Dansk eksport faldt med 2 procent i januar. Tyskland skuffede, mens der var flot vækst i eksporten til Kina.
Industrieksporten trækker den samlede vareeksport i positiv retning, mens vareeksporten falder tilbage, viser nye tal fra Danmarks Statistik om udenrigshandel her til morgen.
- Dagens tal er dårlige nyheder for Danmark, for vi skal leve af eksport. En lille åben økonomi som den danske kan høste enorme gevinster ved handel, da vores beskedne hjemmemarked sætter naturlige begrænsninger for, hvor rige vi kan blive, hvis ikke vi kommer ud i verden og handler, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.
Usikkerhed i Kina
Vi kan gøre en del herhjemme, men rigtig meget afhænger af udviklingen i Kina, USA og resten af Europa.
- Det er især amerikansk økonomi, der er stærk. Rentestigninger har ikke svækket opsvinget, og i februar blev der skabt imponerende 242.000 jobs i USA. Men på den anden side af kloden ser vi stadig en betydelig usikkerhed om kinesisk økonomi. Så verdensøkonomien står og balancerer på en knivsæg. Det er en trussel mod dansk økonomi, siger Thomas Søby.
Sulten industri
Danske industrivirksomheder har dog startet året ganske fornuftigt. Det viste de seneste tal for industrieksporten. Dermed holdes momentum kørende, og industrien understreger igen sin betydning for dansk eksport.
- Industriens virksomheder er sultne efter at komme ud i verden med deres produkter, og udlandet er i høj grad villige til at betale for dem. Danske industrivirksomheder er effektive, konkurrencedygtige og kvalitetsbevidste, hvilket bekræftes af en stabil eksportfremgang - selv i en tid med mærkbar global uro, siger Dansk Metals cheføkonom Thomas Søby.
Fald i vareeksporten
Særligt vareeksporten skuffede fra årets start. I januar faldt den med 2 procent, og eksporten til det vigtige tyske marked faldt med næsten 3 procent. Og selv om faldet kommer efter nogle måneder med vækst, giver det anledning til bekymring:
- Et fald i eksporten på 2 procent er forholdsvis meget – og selvom det da er værd at glæde sig over, at eksporten målt over en tremåneders horisont er steget - så giver det anledning til en vis bekymring. Det kan blive et rigtigt udfordrende. De økonomiske nøgletal fra både EU og USA er mildest talt blandede, vi vinder ikke længere lønkonkurrenceevne, og så er den effektive kronekurs blevet styrket, lyder det fra Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian.
Han ser dog mere lyst på udviklingen i Kina:
- Der var faktisk flot vækst i eksporten til Kina, selvom der har været snakket meget om kinesisk krise, vurderer Steen Bocian.