23948sdkhjf

Økonomien i bedring over hele linjen

Sådan kan man sammenfatte de fire tal for konjunkturerne, som Danmarks Statistik offentliggjorde klokken 9 til morgen. Byggeri og industri bevæger sig mod bedre tider, mens detailhandel og service vurderer, at det allerede går ganske godt
Ganske vist ligger både bygge- og anlægssektoren samt industrisektoren stadigt i det negative område, med forventninger, der er under nulpunktet. Men ser man på en mere langsigtet tendens bevæger begge områder sig i en relativt stabil kurve opad.

Og indenfor detailhandel og service er optimismen allerede slået igennem. Begge sektorer befinder sig et godt stykke oppe i det grønne felt. Og selv om tallene - også set over en lidt længere periode - er stort set uændrede, så er et tal over nul-punktet udtryk for, at man forventer, at det kommer til at gå bedre, end det gør i dag.

Økonomi får momentum
Udviklingen mod bedre tider kan dermed komme til at smitte af indbyrdes. For eksempel vil et mere optimistisk syn på fremtiden hos eksempelvis industrien være det, der betyder, at man igangsætter tilbygninger og udvidelser, som dermed kan smitte af på byggesektoren. Udviklingen får dermed et vist momentum, der er selvforstærkende.

Tilsvarende kan optimismen smitte af på den almindelige opfattelse af den økonomiske situation og være det, der er med til for alvor at sætte gang i privatforbruget til glæde for service- og detailsektoren, som allerede ligger i det positive felt.

Byggeri kravler lidt frem
De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg nu er på minus 6 i januar mod minus 7 i december.

Konjunkturindikatoren består af to komponenter, som er vurdering af den forventede beskæftigelse og vurdering af ordrebeholdningen. Det er stadig ordrebeholdningen, der vækker bekymring hos virksomhederne, som ikke mener, at opgaverne i bogen er tilstrækkelige i forhold til de kommende måneder.

Lidt hurtigere i industrien
Ser man på industrien, er konjunkturindikatoren steget til minus 4 i januar fra minus 7 i december. Dermed er indikatoren på det højeste niveau siden midten af 2014. Indikatoren er båret oppe af produktionsforventningerne, mens ordrebeholdning og færdigvarelagre trækker ned.

Detail og service er optimister
Den sammensatte konjunkturindikator for detailhandlen er med plus 9 i januar på niveau med de seneste seks måneder, hvor den har ligget mellem 8 og 13.

Den sammensatte konjunkturindikator for serviceerhverv er i januar 2016 på plus 10 mod 9 i december 2015, oplyser Danmarks Statistik
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078