23948sdkhjf

Lav markedspris udfordrer Orskov

Reparations- og ombygningsmarkedet er presset, og konsekvensen er faldende indtjening hos værftet.
Den lave oliepris, ledig kapacitet i Norge og en svag norsk krone ramte det nordjyske værft i sommers. Udviklingen præger stadig hele den danske værftsbranche, og den betyder, at både resultat før skat og omsætningen tager et dyk – dog fra et højt niveau.

Det er regnskabsårets første to kvartaler, der reddede Orskov Yards 2014/2015-indtjening.

- Vores to sidste kvartaler gav ikke overskud, for konkurrencen er rigtig, rigtig hård. Vi skal virkelig langt ned for at være med i buddet. Vi har timerne, men det er priserne på opgaverne, der er skruet hårdt ned, siger direktør Christina Ørskov.

Har egne folk med
Direktøren fortæller, at der er mange om buddet, når reparations- og ombygningsopgaver bliver sendt i udbud.

- Vi er tit oppe mod ti forskellige værfter i tilbuddet. Førhen var det tiden, der var faktoren. Det er de norske værfter, som er meget sultne, og vi er i konkurrencen med nordmændene allerede over 20 procent dyrere, inden vi er startet, på grund af den lave norske krone, uddyber direktøren.

En tendens, der vinder indpas på forhandlingsbordet, er, at skibsrederne bringer egne folk i spil til at klare arbejdet på værftet. Tendensen betyder, at Orskov Yard mister indtjening.

- Det er et salgs- og forhandlingsparameter, der vinder indpas. Nu spørger kunderne, om de må tage folk med, og så går den opgave uden om os, siger Christina Ørskov.

Fatal oliepris bliver ved at falde
Januar er traditionelt en travl måned hos værftet. I år er den første måned også booket godt i havnebassinerne. To Colorline-færger har allerede været forbi, og den tredje færge ligger lige nu til kaj.

- Vi har også vores Søværnsopgaver. I efteråret havde vi Vædderen inde, som vi afleverede lige inden jul, og den 4. januar kom Hvidbjørnen. Det er nogle af de store opgaver, fortæller Christina Ørskov.

Udviklingen i 2016 har direktøren svært ved at spå om. Hun peger blandt andet på olieprisen, der bliver ved med at falde.

- Hvor vi ender henne i år, det kan jeg ikke svare på på nuværende tidspunkt. Vi håber på, at vi kan nå vores budget, men det er rigtig hårdt, siger Christina Ørskov.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.331